30°C
Mostar 37°C
Tuzla 35°C
Banja Luka 33°C
Bihać 27°C

22.06.2024 / 12:34 Regija - Dubravka Đedović Handanović

Srbijanska ministrica se hvali: Bili smo stabilni tokom kolapsa sa strujom u regiji

Srbijanska ministrica se hvali: Bili smo stabilni tokom kolapsa sa strujom u regiji
Foto: RTS
Situacija u Srbiji bila je stabilna jučer tokom kolapsa u dijelu regionalnog elektroenergetskog sistema i prekida u opskrbi strujom, stabilna je i danas, a tako će ostati, izjavila je danas srbijanska ministrica energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handanović.

Ona je za RTS rekla da su sve interkonekcije Srbije sa sistemima Crne Gore, BiH i Hrvatske i jučer sve vrijeme u potpunosti funkcionisale, prenosi HINA.


Još se istražuje razlog jučerašnje havarije koja je izazvala lančane ispade elektroenergetskih sistema u dijelu Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, te u Hrvatskoj, a pretpostavlja se da su tom nekontrolisanom prekidu opskrbe pridonijele i tropske temperature.

To je jedan od najvećih prekida u posljednjih 20 godina, poslije onoga koji se dogodio u Italiji, a zahvatio je i dio Švicarske i to u evropskom prijenosnom sistemu, ocijenila je Đedović Handanović, naglasivši da su svi sistemi u regiji i povezani - i zemlje međusobno i sa evropskim prijenosnim sistemima i da je "situacija poprilično kompleksna".

Sjever Crne Gore je, zahvaljujući povezanosti s eletroenergetskim sistemom Srbije, normalno funkcionisao, uključujući i rad Termoelektrane "Pljevlja", rekla je Đedović Handanović, dodajući i da su interkonekcije sa Bosnom i Hercegovinom i sa Hrvatskom potpuno bile u funkciji.

S obzirom na to da su i termoblokovi u Bosni i Hercegovini ispali, "mi smo osigurali dodatna napajanja kolegama u regiji i zaista sam ponosna na to", rekla je srbijanska ministrica energetike. Utvrdila je da su zahvaljujući ulaganjima Srbije u elektroenergetski sistem od 2015. godine sve interkonekcije sa Crnom Gorom, BiH i Hrvatskom i jučer bile u funkciji.

“Ove godine ćemo imati i nova postrojenja na mreži, ali i dodatna u prvoj polovini iduće godine. Prijenosni sistem smo jačali u prethodnim godinama i to se pokazalo. Međutim, mi smo svi povezani i bitno je da jačamo naše interkonekcije, a imamo ih osam“, rekla je srbijanska ministrica energetike i rudarstva.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo