22.06.2024 / 15:30 Zanimljivosti - Od Zimskog rata do Vijetnama

Jedinstvena sudbina Laurija Törnija: Od SS-a do specijalnih snaga SAD-a

Jedinstvena sudbina Laurija Törnija: Od SS-a do specijalnih snaga SAD-a
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija
Život Lauri Törni je nevjerovatan splet sudbine, čelične volje i neizmjeren hrabrosti.

Čovjek koji je u jednom životu bio finski nacionalni heroj, vojnik u nacističkoj SS diviziji, američki specijalac u ratu u Vijetnamu i još mnogo toga...

Naime, Finska se nalazila u neobičnoj situaciji tokom Drugog svjetskog rata. U početku, nacija se nadala ostati izvan sukoba. To je postalo nemoguće kada su Rusi pokrenuli Zimski rat.

Lauri Törni, Finac u ranim dvadesetim godinama, hrabro se borio za svoju domovinu. Tako je i započela višegodišnja odiseja koja ga je odvela u mnoge bitke kao vojnika tri različite vojske.

Rani život i odgoj Laurija Törnija

Lauri Allan Törni rođen je u Viipuri, Finska, u maju 1919. godine, od oca kapetana broda i majke domaćice. Bio je bistar dječak koji se također isticao u atletici. Nakon završetka poslovne škole i služenja u Bijeloj gardi, prijavio se u finsku vojsku 1938. godine.

Rusija je pokrenula Zimski rat protiv Finske u novembru 1939. godine. Sukob, u kojem su Finci pružili snažan otpor mnogo moćnijim Rusima, pokazao je izvrsnost finske vojske. Törni je bio među onima na prvoj liniji, služeći u Jäeger bataljonu 4.

Tokom rata, Törnijev bataljon je bio među onima koji su uništili ruske divizije. Bili su toliko uspješni da je Törni poslan na obuku za oficira i promoviran u čin Vänrikki (potporučnika) u rezervnom sastavu finske vojske.

Nastavak rata

Zahvaljujući svojim sposobnostima, Lauri Törni je poslan u Austriju na obuku sa Waffen-SS. Proveo je sedam sedmica na obuci s tom borbenom jedinicom tokom ljeta 1941. godine, te je bio promoviran u oficira kada se vratio u Finsku. Nijemci su prepoznali mladog vojnika kao Untersturmführera (mlađeg vođu juriša).



Sukob između Finske i Rusije ponovo je počeo tokom 1941-44, u Nastavku rata. U to vrijeme, Törni je bio komadant jedinice. Jednostavno nazvana Odred Törni, jedinica je zadavala ozbiljne probleme Rusima svojom sposobnošću da probije neprijateljske linije. Zapravo, Törnijevi ljudi su bili toliko učinkoviti da su Rusi stavili nagradu od 3.000.000 finskih maraka na njegovu glavu.

Nastavak službe Laurija Törnija

Nastavak rata završio je u septembru 1944. godine Moskovskim primirjem. Nakon toga, finska vojska je demobilizirana, a Lauri Törni je ostao nezaposlen i zabrinut da će Rusi ponovo pokušati napasti Finsku.

Vojnik se pridružio pro-njemačkom pokretu otpora u Finskoj, nadajući se da će biti spreman za buduće sukobe s Rusijom. Pohađao je obuku za sabotažu u Njemačkoj, nakon čega se pridružio njemačkoj jedinici koja se borila protiv Crvene armije blizu Schwerina. Borio se s Wehrmachtom do sredine 1945. godine, kada se predao britanskoj vojsci i bio poslan u zarobljenički logor. Kasnije je pobjegao i vratio se u Finsku.

Godine 1946. Törni je uhapšen i suđen zbog pridruživanja njemačkoj vojsci. Osuđen je i osuđen na šest godina zatvora. Međutim, dvije godine kasnije, dobio je pomilovanje od finskog predsjednika Juha Kustija Paasikivija. Nakon što je oslobođen, odlikovani vojnik je otišao u Švedsku.

Lauri Törni dolazi u Ameriku

Dok je bio u Švedskoj, Lauri Törni se zaljubio i zaručio. Prije nego što se oženio, želio je započeti karijeru radeći na švedskim brodovima. Godine 1950. skočio je s jednog od tih brodova blizu MobileaAlabama. Na kraju je stigao do Sunset Parka u Brooklynu, New York, gdje je postojala emigrantska finska zajednica.

Nakon nekoliko godina rada kao stolar i čistač, Törni je dobio stalni boravak. Godine 1954. Finac se pridružio američkoj vojsci i ubrzo se počeo obučavati za Specijalne snage. Törni je obučavao trupe u brojnim vještinama, uključujući gerilske taktike, preživljavanje, skijanje i planinarenje. Tokom svog vremena u američkoj vojsci, koristio je ime Larry Thorne.



Između 1958-62, Törni je služio u Zapadnoj Njemačkoj s 10. grupom Specijalnih snaga, stječući slavu zbog svog učešća u misiji potrage i spašavanja u iranskim planinama Zagros. Zatim je poslan u Vijetnam s Odredom Specijalnih snaga A-734. Bio je uključen u brojne vatrene okršaje na početku. Za svoju hrabrost tokom žestoke borbe u okrugu Tịnh Biên, Törni je nagrađen s dvije medalje Purpurnim srcemBrončanom zvijezdom.

Smrt i naslijeđe Laurija Törnija

Törni se vratio u Vijetnam na drugu turu, ovaj put s 5. grupom Specijalnih snaga. Ubrzo je prebačen u Vojno savjetodavnu komandu, Vijetnam – Grupa za studije i opservacije (MACV-SOG), gdje je služio kao savjetnik.

Tokom misije u oktobru 1965. godine, u sklopu Operacije Sjajna Mjed, helikopter Sikorsky CH-34 "Choctaw" u kojem je letio je nestao. Spasilačke ekipe nisu uspjele pronaći mjesto pada. Nakon incidenta, Törni je nagrađen Legijom zasluga i Ordenom za izvanredne letačke zasluge. Također je unaprijeđen u čin majora.



Tijela Törnija i njegovih saboraca nisu pronađena sve do 1999. godine. Njihova tijela su vraćena u SAD i sahranjena na Nacionalnom groblju Arlington (vojno groblje na koje se pokapaju poginuli ili umrli američki vojnici).

Törni, koji je formalno identificiran četiri godine kasnije, je jedini poznati bivši član SS-a koji je sahranjen na  Nacionalnom groblju Arlington, piše portal War History Online.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo