32°C
Mostar 38°C
Tuzla 38°C
Banja Luka 36°C
Bihać 32°C

22.06.2024 / 15:16 Ljepota i Zdravlje - Veliko istraživanje

Otkriveno koja prehrana najviše doprinosi dugovječnosti: Kakvu ulogu ima meso?

Otkriveno koja prehrana najviše doprinosi dugovječnosti: Kakvu ulogu ima meso?
Foto: Ilustracija
Često nam se savjetuje da smanjimo unos mesa kako bismo izbjegli srčane bolesti i dijabetes. Istovremeno, desetine hiljada ljudi okreću se veganstvu u nadi da će im to pomoći živjeti zdravijim i boljim životom.

No, sada sve veći broj istraživanja dolazi do istog zaključka. Uprkos pričama koje zagovaraju potpuno odricanje od mesa, konzumacija mesa zapravo povećava vjerovatnoća da ćemo živjeti duže. Konkretno, možda imamo veće šanse doživjeti 100 godina, prenosi Index.

Najnoviji rad, objavljen u časopisu JAMA Network Open, koji podržava ovaj zaključak, proučavao je prehranu 5200 ljudi, uključujući 1500 stogodišnjaka iz cijele Kine.

Otkriveno je da su oni koji su jeli raznovrsniju prehranu, uključujući meso, imali 23 posto veću vjerovatnoću da postanu stogodišnjaci u usporedbi s vršnjacima koji su slijedili restriktivniju prehranu.

Učesnici su u prosjeku imali 94 godine, uglavnom je bila riječ o ženama te su živjeli u gotovo svim kineskim provincijama. Kako bi izmjerili raznolikost prehrane, učesnici su svake godine od 1998. bili anketirani o tome koliko često jedu devet grupa hrane: žitarice, povrće, voće, soju i njene proizvode, jaja, meso, ribu, mlijeko i mliječne proizvode te ulje.

Rezultati su pokazali da su oni koji su sedmično jeli svih devet grupa hrane, imali veću vjerovatnoću doživjeti 100 godina. Analiza je također otkrila da su nepušenje i više tjelesne aktivnosti povećavali vjerojatnoću da će neko doživjeti duboku starost. No, obrazovanje, bračni status i konzumacija alkohola u kasnijem životu imali su malo ili nimalo utjecaja na to koliko dugo će neko živjeti.

Meso se smatra izvrsnim izvorom proteina za izgradnju mišića i niza drugih esencijalnih hranjivih tvari, poput vitamina B12. Meso je također bogat izvor željeza koje pomaže crvenim krvnim ćelijama prenositi kisik po tijelu. Naučnici ipak upozoravaju na rizike prekomjerne konzumacije mesa, posebno crvenog.

Prethodna istraživanja povezala su svakodnevnu konzumaciju crvenog mesa s višim rizikom od raka debelog crijeva, dok su zasebni radovi također povezali konzumaciju crvenog mesa s višim rizikom od srčanih bolesti i moždanih udara.

Naučnici kažu da je važno konzumirati i povrće te cjelovite ugljikohidrate jer oni sadrže vlakna i esencijalne hranjive tvari za tijelo, poput magnezija. Dakle, uravnotežena prehrana, koja uključuje meso, ribu, voće i povrće, najbolja je za osiguranje dugog i zdravog života.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo