24.06.2024 / 17:44 Politika - Iz Luksemburga

Konaković za Vijesti: U EU shvataju da je Dodik ruski eksponent u srcu Evrope

Konaković za Vijesti: U EU shvataju da je Dodik ruski eksponent u srcu Evrope
Foto: FENA

Ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković je za Vijesti.ba komentarisao današnji sastanak u Luksemburgu, ministara vanjskih poslova država članica EU i ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana u okviru sjednice Vijeća za vanjske poslove EU (FAC).

Ministar Konaković je poručio kako je najvažnije to da je i dalje veliki fokus EU na proširenju.

"Jednoglasna je podrška proširenju i na zapadni Balkan, što je u našem slučaju najvažnije. Govorili smo pojedinačno o svakoj od zemalja u fazi u kojoj se nalazimo. Za nas je najvažnije šta je sa Bosnom i Hercegovinom, Evropa nije izgubila zainteresiranost zbog postupaka Milorada Dodika. Nego smo razgovarali o tome kako da se na najbolji način, te njegove moguće blokade kao i ove koje trenutno demonstrira, zaobiđu. I kako da se EU put nastavi, kako bi svi u Bosni i Hercegovini i svim njenim dijelovima ostvarili neku korist", izjavio je Konaković za Vijesti.ba.

Osvrnuo se i na djelovanje predsjednika RS Milorada Dodika i njegov nedavni sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Dodik je pomogao Evropljanima da shvate ono što smo mi objašnjavali. Vidjeli smo slike zajedno sa Putinom, gdje je on kritikovao zapad, EU, koristio vrlo neprikladne riječi za neke od zemalja članica itd. I oni su shvatili da imaju ruskog eksponenta u srcu Evrope, i da je to problem o kojem svi zajedno treba da brinemo. Sa druge strane, Dodik ne može objašnjavati nikome, pogotovo ne svojim glasačima i biračima, zašto tako snažno i brzo vodi sve njih u jednu crnu rupu, izoluje od ostatak svijeta. Kada mi u ovom trenutku imamo ozbiljnu ponudu od EU, to nije priča o samo dvije milijarde financijske pomoći. To je priča o integraciji stanovništva, privlačenje investitora, povećanju plata, smanjenju skupih troškova života to jeste o problemima o kojima treba da brine svaki političar. Na stolu su rješenja i solucije, a on pošto ne želi da bude tog rješenja sve je glasniji. Skupa sa Nešićem i drugim političarima, u tim nekim sferama koje bježe od ove politike realnosti, jer nemaju odgovore onima koji njih biraju, zašto ne ispune njihova očekivanja", kazao je on.

Konaković se osvrnuo i na nova imenovanja u rukovodstvu EU, nakon održanih evropskih izbora.

"To smo se osvrnuli i na to da nam je Dodik oduzeo dragocjenog vremena, čekajući neke drastične promjene u unutar EU, koje se nisu desile. No, drugačije je kada danas razgovaramo sa onima koji učestvuju u kreaciji nove evropske političke scene. I tu će kurs kada je riječ o proširenju biti identičan kao da sada. I dalje se intenzivno na tome radi Ukrajina, Moldavija, Gruzija i zemlje zapadnog Balkana prioriteti su EU. Rezultati su takvi da ste vidjeli da će EPP, zadržati tu lidersku poziciju, vejrovatno sa socijalistima, liberalima i zelenim. Ne vidim da se tu može desiti neka velika promjena, čak i kada govorimo o ljudima na pozicijama. Čekamo samo da vidimo koja su to imena na četiri ključne funkcije, ali i na drugima pozicijama", poručio je ministar vanjskih polova BiH.

On se na kraju osvrnuo i na novi sastanak lidera koalicije na državnom nivou, kao i o današnjoj odluku Sud BiH o popunjavanju Doma naroda BiH.

"I dalje sve svoje fokuse lične, stranačke i Trojke, insistiram da budu na ovoj prilici koja nam se pružila na šansi koja nam je na stolu. Mnoge zemlje koje su članice EU, nisu imale ovako povoljne uvjete za daljnji napredak, rast i integraciju. Dakle, nekoliko zakona koje su tehničke naravi, osim što Dodik insistira na tim sudovima u Banjaluci, zbog svog privatnog procesa, i on samo na tome insistira. Drugi prepreka nema,da se ti zakoni usvoje, da se Plan rasta dešava bržom dinamikom. I te teme će biti fokus, zbog toga se odazivam na sve moguće sastanke, pogotovo one koji se tiču funkcionisanja državne vlasti. Ne bih u ovom trenutku nikakve matematike, promjene koalicija i ostalo komentarisao, to je sve u fazi špekulacija. A ako neko misli da se o tome treba baviti, neka se bavim. Ja ću se baviti, i insistirati da se fokus stavi na priliku koju imamo. Ne želim biti dio generacije političara koji su propustili jednu ovakvu priliku, barem dok ne dam sve od sebe, zaključio je Konaković.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo