32°C
Mostar 38°C
Tuzla 38°C
Banja Luka 36°C
Bihać 32°C

24.06.2024 / 18:19 Ekonomija - Sarajevo

Podrška Svjetske banke i Velike Britanije Vladi Federacije BiH

Podrška Svjetske banke i Velike Britanije Vladi Federacije BiH
Foto: Vlada FBiH
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić sastao se danas u Sarajevu sa šefom Ureda Svjetske banke u našoj zemlji Christopherom Sheldonom i ambasadorom Velike Britanije u BiH Julian Reillyem ...

... kako bi razgovarali o zajedničkim naporima na iznalaženju najbržih i najefikasnijih načina podrške pravednoj tranziciji.

Navedeno je da prelazak na obnovljive izvore energije, zatvaranje rudnika uglja i zbrinjavanje radnika iziskuju velika finansijska sredstva, ali i implementaciju zacrtanih ciljeva u što skorijem vremenskom roku. Zato je za uspješnu provedbu pravedne tranzicije važna podrška međunarodnih partnera.

Spremnost Svjetske banke i mađunarodnih partnera za nastavak finansijske pomoći energetskoj tranziciji kroz dodjelu povoljnih kredita i grant sredstava je od izuzetne važnosti.

Lakić je izjavio da nam je veoma  važno da su Svjetska banka i Velika Britanija prepoznali napore Vlade Federacije i da cijene poteze koje je Vlada poduzela u prethodnom periodu.

- Pravedna tranzicija za nas nije samo obaveza prema Energetskoj zajednici, za nas je to mnogo više od toga jer želimo da zadržimo energetsku stabilnost uz postepeni prelazak na obnovljive izvore energije. Zakoni, podzakonski akti, iznalaženje načina za postepeno zatvaranje rudnika, prelazak na drugačije izvore energije, projekti prenamjene rudarskih površina i slično su aktivnosti koje poduzimamo. Taj kompleksni poduhvat bi bio mnogo teži i duže bi trajao da nemamo međunarodnu finansijsku podršku i stoga sam zahvalio svojim sagovornicima za pomoć koju nam pružaju - istakao je Lakić.

Prema riječima Sheldona i Reillya veoma je važno da ne dođe do zastoja i da se stalno ide naprijed kako bi oni koji finansijski pomažu tranziciju vidjeli napredak i želju za promjenama.

Pravedna tranzicija je obiman, osjetljiv i skup proces koji Svjetska banka i Velika Britanija zdušno podržavaju, posebno jer su uvidjeli da u Vladi FBiH i resornom ministarstvu imaju zainteresirane partnere sa kojima dijele zajednički cilj što efikasnijeg provođenja pravedne tranzicije, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo