19°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

25.06.2024 / 06:03 Zanimljivosti - Offline upotreba

Savjeti za korištenje Google Maps kada nestane internet konekcije

Savjeti za korištenje Google Maps kada nestane internet konekcije
Foto: Ilustracija

Gubljenje internet konekcije može da vam zagorča putovanje, naročito ako se oslanjate na svoj telefon kako biste znali kuda da idete.

Bilo da se vozite metroom u nekom stranom gradu, ili prolazite kroz netaknutu prirodu, internet može da vas izdati. Međutim, nije sve izgubljeno. U ovakvim situacijama možete preuzeti Google Maps za offline upotrebu i tako dobiti prave smjernice.

Istini za volju, nećete dobiti precizne podatke kada je riječ o pješačkim, tranzitnim ili biciklističkim turama, ali ćete zato dobiti solidne offline smjernice za vožnju.

Također, potrebno je da imate u vidu da će mapama koje ste preuzeli u jednom trenutku isteći "rok trajanja", pošto ih Google redovno ažurira kako bi bile što tačnije, prenosi B92.

Ovako možete da preuzmete offline mape:

1. Pokrenite aplikaciju Google Maps na svom Android ili iPhone uređaju. Potrebno da budete ulogovani u svoj Google profil i da imate instaliranu najnoviju verziju aplikacije
2. Odaberite mapu grada ili oblasti koju želite da preuzmete.
3. Pritisnite meni na dnu ekrana sa nazivom mjesta koje ste pretraživali i pritisnite taster "Download". Ukoliko ne vidite ovu opciju, dodirnite tri tačkice u gornjem desnom uglu ekrana i potražite opciju za offline preuzimanje.
4. Google će vam zatim pokazati mapu i pitati vas da li želite da je preuzmete. Ponovo pritisnite "Download" kako biste potvrdili izbor.

Nakon što ste preuzeli izabrane mape, one će vam postati dostupne i kada nemate internet konekciju, a možete bez problema da ih pregledate i istražujete kada to poželite. Dovoljno je samo da redovno ažurirate Google Maps, kako biste bili u toku sa izmjenama koje Google

(Vijesti.ba)

Izdvajamo