25.06.2024 / 09:53 Zanimljivosti - Historijska prekretnica

Uspjeh kineske misije: Uzorci s tamne strane Mjeseca stigli na Zemlju

Uspjeh kineske misije: Uzorci s tamne strane Mjeseca stigli na Zemlju
Foto: CCTV

Kineski lunarni modul Chang’e-6 vratio se na Zemlju u utorak, uspješno završivši svoju historijsku misiju prikupljanja prvih ikada uzoraka s druge strane Mjeseca, što predstavlja veliki korak naprijed za ambiciozni svemirski program ove zemlje.

Reentry modul je „uspješno sletio“ u određenu zonu u kineskoj sjevernoj regiji Unutrašnje Mongolije neposredno nakon 14 sati po lokalnom vremenu, prema izvještaju državne televizije CCTV. Prijenos uživo, koji je prenosio CCTV, prikazao je modul kako slijeće pomoću padobrana uz aplauz u kontrolnoj sobi misije.

„Lunarno-istraživačka misija Chang’e-6 bila je potpuni uspjeh“, rekao je Zhang Kejian, šef Kineske nacionalne svemirske administracije (CNSA), iz kontrolne sobe.

Prema CCTV-u, tim za pretragu je locirao modul nekoliko minuta nakon slijetanja. Prijenos uživo prikazao je radnika kako obavlja provjere na modulu, koji je ležao na travnjaku pored kineske zastave.

Uspješna misija je ključna prekretnica u kineskom „vječnom snu“ – kako ga je artikulirao kineski lider Xi Jinping – da uspostavi zemlju kao dominantnu svemirsku silu i dolazi u trenutku kada brojne zemlje, uključujući Sjedinjene Države, također pojačavaju svoje programe istraživanja Mjeseca, prenosi CNN.

U čestitci u utorak, Xi je misiju nazvao „još jednim značajnim dostignućem u izgradnji snažne zemlje u svemiru i nauci i tehnologiji.“

Peking planira poslati astronaute na Mjesec do 2030. godine i izgraditi istraživačku bazu na južnom polu Mjeseca – regiji za koju se vjeruje da sadrži vodeni led, gdje SAD također planira uspostaviti bazu.

Očekuje se da je sonda Chang’e-6 vratila na Zemlju do 2 kilograma mjesečeve prašine i stijena s druge strane Mjeseca, koje će analizirati istraživači u Kini prije nego što budu otvoreni za pristup međunarodnim naučnicima, prema CNSA.

Rezultati analize uzoraka mogli bi pomoći naučnicima da sagledaju evoluciju Mjeseca, Zemlje i Sunčevog sistema – dok će također pomoći Kini u njenom cilju da koristi resurse na Mjesecu za daljnje istraživanje, kažu stručnjaci.

Uzorci su prikupljeni pomoću bušilice i robotske ruke s lokacije unutar prostranog bazena Južni pol-Aitken, udarnog kratera formiranog prije oko 4 milijarde godina na drugoj strani Mjeseca, koja nikada nije vidljiva sa Zemlje.

Usponik ih je zatim podigao s površine Mjeseca i prenio ih u lunarnoj orbiti do reentry vozila, koje je zatim putovalo natrag na Zemlju nakon odvajanja od lunarne orbitera.

Napredak misije Chang’e-6 – najtehnički složenije misije Kine do sada – praćen je s velikim interesom unutar zemlje od njenog lansiranja 3. maja.

Ranije ovog mjeseca, slike lunarnog landera s prikazanom kineskom zastavom i koje izgleda da su izbušile karakter „zhong“ – skraćenica za Kinu – na površini Mjeseca postale su viralne na kineskim društvenim mrežama.

Povratak lunarnog modula u utorak također dolazi nakon što je u subotu primijećeno sumnjivo smeće odvojeno od kineske rakete kako pada na zemlju u jugozapadnoj Kini, ostavljajući trag svijetložutog dima i tjerajući mještane da bježe, prema videozapisima na kineskim društvenim mrežama i poslanim CNN-u od strane lokalnog svjedoka.

Druga strana Mjeseca bila je predmet fascinacije za naučnike otkad su je prvi put promatrali na zrnastim, crno-bijelim slikama koje je snimila sovjetska Luna 3 letjelica 1959. godine – i shvatili koliko je različita od strane koja gleda prema Zemlji.

Nisu bili prisutni lunarna mora, ili velike, tamne ravnice ohlađene lave koje obilježavaju većinu bliske strane Mjeseca. Umjesto toga, dalja strana je izgledala kao zapis udaraca – prekrivena kraterima različitih veličina i starosti.

Decenijama kasnije, i pet godina otkako je misija Chang’e-4 učinila Kinu prvom i jedinom zemljom koja je izvršila meko slijetanje na drugu stranu, naučnici iz Kine i širom svijeta polažu velike nade u informacije koje se mogu izvući iz uzoraka.

„To je rudnik zlata ... blago“, rekao je James Head, profesor planetarne geonauke na Univerzitetu Brown, koji je zajedno s evropskim naučnicima, surađivao s kineskim naučnicima na analizi uzoraka iz misije Chang’e-5 koja je vratila uzorke s bliske strane. „Međunarodni naučnici su potpuno uzbuđeni zbog misije,“ rekao je.

Head je ukazao na uništenje mnogih tragova evolucijske historije zbog pomjeranja Zemljinih tektonskih ploča i erozije koja je sakrila prve nekoliko milijardi godina planeta, uključujući period kada je život nastao.

„Mjesec je zaista temelj za razumijevanje toga jer njegova površina nema tektonske ploče – to je zapravo zamrznuti zapis onoga kakav je bio naš rani Sunčev sistem,“ rekao je, dodajući da razumijevanje sastava Mjeseca može ne samo pomoći u razumijevanju prošlosti nego i budućem istraživanju Sunčevog sistema.

Dok je deklarirani fokus misije Chang’e-6 na ovim širim naučnim pitanjima, stručnjaci kažu da bi analiza sastava i fizičkih svojstava uzoraka također mogla pomoći u napredovanju napora da se nauči kako koristiti resurse na Mjesecu za buduće istraživanje Mjeseca i svemira.

Snimak ekrana preuzet iz videa prikazuje sumnjive kineske raketne krhotine kako padaju iznad sela Xianqiao, grad Xinba, provincija Guizhou, Kina, nakon lansiranja.

„Misija (Chang’e-6) je fokusirana na odgovaranje na specifična naučna pitanja, ali lunarno tlo prikupljeno iz misije može podržati buduće korištenje resursa,“ rekao je Yuqi Qian, planetarni geolog na Univerzitetu Hong Kong.

Lunarno tlo bi se moglo koristiti za 3-D printanje kako bi se proizveli cigle za izgradnju istraživačkih baza na Mjesecu, dok neki naučnici već rade na pronalaženju ekonomičnijih i praktičnih tehnologija za ekstrakciju plinova poput helija-3, kisika i vodika iz tla, što bi moglo podržati daljnje istraživanje Mjeseca, rekao je.

Nakon što prime uzorke, očekuje se da će kineski naučnici dijeliti podatke i provoditi zajednička istraživanja s međunarodnim partnerima, prije nego što Peking kasnije otvori uzorke za pristup međunarodnim timovima, prema izjavama zvaničnika CNSA.

Međunarodni timovi su morali čekati otprilike tri godine da se prijave za pristup uzorcima iz misije Chang’e-5, ali neka od prvih objavljenih istraživanja o tim uzorcima bila su od strane timova kineskih i međunarodnih naučnika.

Chang’e-6 – šesta od osam planiranih misija u seriji Chang’e – naširoko se smatra važnim korakom naprijed za kineski cilj da pošalje astronaute na Mjesec u narednim godinama.

„Svaki korak u procesu povratka uzoraka iz misije je upravo ono što trebate učiniti da biste sletjeli ljude na Mjesec i vratili ih,“ rekao je Head. „Ne bi trebalo da bude izgubljeno na bilo kome da, s jedne strane, ovo je naučna misija, aspekti komande i kontrole su upravo ono što vam treba za ljudsko istraživanje Mjeseca, kao i stvari poput povratka uzoraka s Marsa.“

Kineske ambicije da pošalju astronaute na Mjesec dolaze dok SAD cilja na lansiranje posade „Artemis“ misije već 2026. godine – što bi bio prvi takav pokušaj Amerike nakon više od 50 godina.

NASA-in šef Bill Nelson je ukazao na kineski tempo kao pokretač američkog napretka, rekavši zakonodavcima u aprilu da su dvije zemlje „u stvari... u utrci.“

„Moj je problem što oni (stignu na južni pol) prvi i onda kažu, 'ovo je naše područje, vi se držite podalje,' jer je južni pol Mjeseca važan dio... Mi mislimo da tamo ima vode, a ako ima vode, onda ima i raketnog goriva,“ rekao je Nelson.

Kina je nastojala raspršiti zabrinutost oko svojih ambicija, ponavljajući svoj stav da istraživanje svemira treba „koristiti cijelom čovječanstvu“ i aktivno regrutujući partnerske zemlje za svoju planiranu međunarodnu lunarnu istraživačku stanicu.

Kina i SAD nisu jedini koji motre na nacionalni prestiž, potencijalne naučne koristi, pristup resursima i daljnje istraživanje dubokog svemira koje uspješne misije na Mjesec mogu donijeti.

Prošle godine, Indija je spustila svoju prvu letjelicu na Mjesec, dok je prva ruska misija na Mjesec u decenijama završila neuspjehom kada je njena sonda Luna 25 srušila na površinu Mjeseca.

U januaru, Japan je postao peta zemlja koja je spustila letjelicu na Mjesec, iako se njen lander Moon Sniper suočio s problemima s napajanjem zbog nepravilnog ugla slijetanja. Sljedećeg mjeseca, IM-1, misija finansirana od NASA-e koju je dizajnirala privatna firma Intuitive Machines iz Teksasa, sletjela je blizu južnog pola Mjeseca.

Kina je planirala lansirati svoju misiju Chang’e-7 u regiju južnog pola Mjeseca 2026. godine, dok će Chang’e-8 biti lansirana 2028. godine kako bi provela testove usmjerene na korištenje resursa Mjeseca u pripremi za lunarnu istraživačku stanicu, rekli su kineski svemirski zvaničnici ranije ove godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo