32°C
Mostar 38°C
Tuzla 38°C
Banja Luka 36°C
Bihać 32°C

25.06.2024 / 09:56 Regija - Reakcije

Putinov propagandista Mardan: Srbija se ponaša kao zadnja ku*va

Putinov propagandista Mardan: Srbija se ponaša kao zadnja ku*va
Screenshot

Jedan od vodećih Putinovih propagandista Sergej Mardan vrijeđao je Srbiju nakon izvještaja da je u Ukrajinu prodala oružje vrijedno 800 miliona eura.

Mardan je izjavio kako su granate koje je Srbija izvezla na zapad ispaljene na ruske položaje u Vulhedaru, Bahmutu, Rabotinu i drugim mjestima.

"Nakon ovoga smatrate li Srbiju bratskom državom? Nemamo braće u svijetu, prokleti bili. Srbija se ponaša kao zadnja ku*va, to je neosporno", kazao je Mardan.

Podsjećamo, Financial Times piše da je Srbija od početka ruske invazije na Ukrajinu toj zemlji preko trećih zemalja izvezla streljiva u vrtoglavoj vrijednosti od 800 miliona eura.

FT piše da je Srbija tiho povećala prodaju streljiva Zapadu, što u konačnici pridonosi obrambenim sposobnostima Ukrajine, iako je Srbija jedna od dvije europske zemlje koje nisu podržale zapadne sankcije protiv Putina i Rusije.

Procjene na koje se poziva Financial Times ukazuju na to da je od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine Srbija izvezla streljivo koje je stiglo u Ukrajinu preko trećih strana u vrijednosti oko 800 miliona eura, što je predsjednik Aleksandar Vučić između redova potvrdio.

On je predstavio situaciju kao poslovnu priliku insistirajući da neće zauzimati strane u ratu.

"Ovo je dio našeg ekonomskog oporavka i važno je za nas. Da, izvozimo naše streljivo. Ne možemo izvoziti u Ukrajinu ili Rusiju... Ali imali smo mnogo ugovora s Amerikancima, Špancima, Česima i drugima. Što oni na kraju rade s tim, njihov je izbor.

Čak i ako znam gdje streljivo ide, to nije moj posao. Moj posao je osigurati da rukujemo našim streljivom legalno, da ga prodajemo... Moram se brinuti za svoje ljude i to je to. To je sve što mogu reći. Imamo prijatelje u Kijevu i Moskvi. To su naša slavenska braća", kazao je predsjednik Srbije.

Na novinarsko pitanje je li brojka od 800 miliona eura tačna, Vučić je rekao da se to odnosi na "možda period od dvije ili tri godine".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo