18°C
Mostar 23°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 18°C

25.06.2024 / 17:21 Svijet - Podaci UNICEF-a

Oko desetero djece u Pojasu Gaze svakog dana ostane bez jedne ili obje noge

Oko desetero djece u Pojasu Gaze svakog dana ostane bez jedne ili obje noge
Foto: X
Prosječno desetero djece u Pojasu Gaze ostane svakoga dana bez jedne ili obje noge, upozorio je zvaničnik UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) Philippe Lazzarini.

"Svakoga dana imamo u prosjeku desetero djece koja ostanu bez jedne ili obje noge", rekao je Lazzarini na konferenciji za novinare u Ženevi, dodajući da u te podatke nisu uključena djeca koja ostan bez ruke ili šake, prenosi HINA.

Rekao je da se ti podaci temelje na podacima UNICEF-a.

"Desetero na dan, to je gotovo 2000 djece nakon više od 260 dana tog brutalnog rata", rekao je. "Znamo da se većinu vremena amputacije provode u strašnim uslovima i ponekad bez ikakve anestezije i to vrijedi i za djecu", rekao je.

Lazzarini je spomenuo i izvještaj nevladine organizacije Save the Children u kojem se navodi da je od početka rata u Pojasu Gaze "nestalo do 21.000 djece", bilo da su zakopani pod ruševinama, zarobljeni, pokopani u anonimnim grobnicama ili su izgubili kontakt s porodicom i bližnjima.

Premda je te podatke teško prikupiti i provjeriti, najmanje 17.000 djece nema pratnju odrasle osobe, a oko 4000 je vjerovatno nestalo pod ruševinama, po toj organizaciji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo