30°C
Mostar 37°C
Tuzla 35°C
Banja Luka 33°C
Bihać 27°C

25.06.2024 / 18:16 Svijet - Odgovor Evropi

Rusija zabranjuje 81 medij iz Evropske unije

Rusija zabranjuje 81 medij iz Evropske unije
Foto: Arhiva
Rusko ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da će zabraniti niz medija iz Evropske unije, u odgovoru na zabranu rada ruskih medijskih kuća u Evropi.

Evropska unija je u maju objavila da zaustavlja rad četiri "propagandne mreže povezane s Kremljom", oduzevši im pravo na emitovanje i distribuciju na njenom teritoriju,prenosi HINA.

Zabrana se odnosila na Voice of Europe, novinsku agenciju RIA te novine Izvestia i Rosijskaja Gazeta.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova uzvratilo je danas, objavivši listu 81 medijskih kuća iz 25 članica Evropske unije čiji će rad i emitovanje sad biti zabranjeni u Rusiji.

Ministarstvo optužuje zapadne medije da "sistemski raspačavaju neprecizne informacije" o ruskoj "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini.

Među zabranjenim medijima su francuska novinska agencija France Presse, austrijska televizija ORF, irska televizija RTE i španska novinska agencija EFE i panevropski Politico.

"Ruska Federacija je više puta na raznim nivoima upozorila da politički motivisano uznemiravanje ruskih novinara i neopravdane zabrane ruskih medija unutar EU-a neće proći bez odgovora", stoji u saopćenju ministarstva.

"Usprkos tome, Bruxelles i prijestolnice država članica odlučile su se na put eskalacije, primoravši Moskvu da usvoji recipročne i proporcionalne protumjere", dodaje se u saopćenju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo