30°C
Mostar 37°C
Tuzla 35°C
Banja Luka 33°C
Bihać 27°C

25.06.2024 / 20:38 Svijet - Luxembourg

Historijski dan: Ukrajina i Moldavija službeno započele pristupne pregovore s EU

Historijski dan: Ukrajina i Moldavija službeno započele pristupne pregovore s EU
Foto: X
Ukrajina i Moldavija danas su u Luxembourgu službeno započele pristupne pregovore s Evropskom unijom na dvije odvojene međuvladine konferencije o pristupanju.

Prve međuvladine konferencije o pristupanju uslijedile su nakon odluke Evropskog vijeća iz prosinca prošle godine i nakon usvajanja pregovaračkih okvira prošle sedmice.

Pregovore je najprije otvorila Ukrajina, a odmah nakon nje Moldavija.

Evropsku stranu na međuvladinoj konferenciji predstavljali su belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib i povjerenik za proširenje Oliver Varheleyi.

"Ovo je historijski dan za Ukrajinu i za EU. Pregovori koje danas otvaramo bit će strogi i zahtjevni", rekla je belgijska ministrica, dodajući kako je uvjerena da će Ukrajina, uz odlučnost i privrženost, uspješno okončati pristupni proces.

"Budućnost Ukrajine i njenih građana je EU-u", rekla je.

Otvaranje pregovora pozdravila je i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Jako je dobra vijest da Evropska unija danas otvara pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom", rekla je von der Leyen u video poruci.

Vijeće EU-a pozvalo je Komisiju da nastavi analizirati stepen usklađenosti Ukrajine i Moldavije s evropskim standardima i identifikuje pitanja koja će se najvjerovatnije pojaviti u pregovorima, počevši od temeljnog klastera koji se odnosi na pravosuđe i unutrašnje poslove, koji se prema metodologiji pregovora prvi otvara, a zadnji zatvara.

Belgijsko predsjedavanje Vijećem EU-a uspjelo je u svojoj namjeri da otvori pregovore do kraja svoga mandata, a prije nego što predsjedanje preuzme Mađarska, koja najblaže rečeno, ne gleda blagonaklono na približavanje Ukrajine EU-u.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo