30°C
Mostar 37°C
Tuzla 35°C
Banja Luka 33°C
Bihać 27°C

25.06.2024 / 21:16 Svijet - Potrebni hitni koraci

UN upozorio Izrael na prekid humanitarnih operacija u Gazi

UN upozorio Izrael na prekid humanitarnih operacija u Gazi
Foto: AP
Visoki zvaničnici UN-a poručili su Izraelu u utorak da će obustaviti operacije pomoći širom Gaze ako se ne poduzmu hitni koraci za bolju zaštitu humanitarnih radnika, kao što je pružanje direktne komunikacije s izraelskim snagama na terenu, saopćila su dvojica zvaničnika UN-a.

Razgovarali su pod uslovom anonimnosti kako bi govorili o aktuelnim pregovorima s izraelskim zvaničnicima.

Izraelski vojni zvaničnici nisu odmah odgovorili u utorak na zahtjev za komentar. Izrael je priznao neke vojne napade na humanitarne radnike, uključujući napad u aprilu u kome je ubijeno sedmoro radnika Svjetske centralne kuhinje, i negirao je optužbe za druge. Izrael tvrdi da su svi takvi udari greška.

Međunarodne kritike rastu zbog izraelske kampanje protiv Hamasa u Pojasu Gaze dok se Palestinci suočavaju s ozbiljnom i široko rasprostranjenom glađu. Osmomjesečni rat u velikoj je mjeri prekinuo dotok hrane, lijekova i osnovnih dobara u Gazu, koja sada u potpunosti zavisi od pomoći.

Najviši sud Ujedinjenih nacija zaključio je da postoji „vjerovatan rizik od genocida“ u Gazi - optužbu koju Izrael odlučno negira, prenosi AP.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo