16°C
Mostar 24°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 24°C
Bihać 18°C

26.06.2024 / 13:47 Ekonomija - Đurić otišao

Američke sankcije učinile svoje: Raspala se Infinity grupa

Američke sankcije učinile svoje: Raspala se Infinity grupa
Foto: Arhiv

Bojan Vujić, predsjednik Uprave Infinity international gorup, potvrdio je da je zbog američkih sankcija ugrožen veliki broj projekata koji su za osnovno funkcionisanje Republike Srpske, kao npr. sistem u Poreskoj upravi ili Geodetskoj upravi...

"Ono što je specifično jeste da je Đorđe Đurić odlučio da izađe iz posla, tako da Infinity grupa neće ovako dalje poslovati i u ovom obliku. Odlučili smo da uđemo u pregovore sa Đurićem da mi preuzmemo sve kompanije iz ove grupe", kazao je Vujić na konferenciji za novinare.

On je rekao da su američke sankcije učinile svoje i Infinity grupa u ovom obliku više ne može da funkcioniše.

"Vlasnik Infinity grupe je Đorđe Đurić. Sankcije su učinile svoje, i Infinity u ovom obliku više ne može da funkcioniše. Naši razgovori su kakav će biti model, a to zavisi od Đurića", kazao je Vujić.

On je potvrdio da očekuju i gašenje računa, jer su ih, kako je naveo, već kontaktirale banke.

“Od jedne američke kompanije smo dobili informaciju da možemo da radimo s njima do 14. avgusta", kazao je Vujić, koji je dodao da "Igor Dodik nema nikakvo vlasništvo i da nikada nikakav ugovoreni posao s njim nije postojao".

"Moram da kažem da je ugrožen jako veliki broj projekata koje radimo. Dosta njih je vezano za funkcionisanje Republike Srpske. Recimo, imate integrisani sistem Poreske uprave. To je sistem koji u ovom trenutku pomaže kako bi se obezbijedio konstantan rast prihoda Poreske uprave Republike Srpske. Svi smo svjedoci da konstantan rast postoji. To je sada ugroženo. Dolazimo u situaciju da su ugrožena razna rješenje u Geodetskoj upravi, gdje su podaci o našoj imovini. Dakle, ovdje je puno šira slika. Sve to što je rađeno, sada je dovedeno u pitanje," naglašava Vujić.

Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) stavio je prošle sedmice na crnu listu sedam firmi iz BiH i još dvije osobe koje, kako navode, osiguravaju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i njegovu porodicu.

“Dodik je iskoristio svoj službeni položaj da ugovore Vlade RS usmjeri na mrežu privatnih kompanija koje on i Igor nadgledaju. Dok Igor kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu vezu s kompanijama oslanjajući se na različite imenovane vlasnike i direktore”, navode iz OFAC-a.

Infinity International Group d.o.o. Banja Luka (Infinity) je holding kompanija u BiH koja direktno ili indirektno posjeduje ili je većinski vlasnik najmanje pet drugih bh. kompanija: Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group (Prointer), Kaldera Company El PGP d.o.o. (Kaldera), Infinity Media d.o.o. (Infinity Media), K-2 Audio Services Banja Luka d.o.o. (K-2), i Una World Network d.o.o. (Una).

Dodaje se da je Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka (Sirius) kompanija za informacione tehnologije (IT) koja posluje u okviru mreže porodice Dodik. Uz Prointera i Kalderu, Sirius je poznat u BiH po tome što je dobio unosne vladine ugovore. Prointer i Sirius zajedno pružaju IT robu i usluge organizacijama širom vlada Republike Srpske i BiH, dok Kaldera prvenstveno posluje u sektoru inženjeringa.

Američke sankcije je dobio i vlasnik grupa Infiniti Đorđe Đurić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo