16°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 22°C
Bihać 17°C

07.07.2024 / 14:56 BiH - Reakcija IGES-a

Defilei u Prijedoru i Bratuncu: Srbija direktno prekršila Dejton

Defilei u Prijedoru i Bratuncu: Srbija direktno prekršila Dejton
Foto: Arhiva
Nakon informacija da su vojnici Vojske Srbije defilovali kroz Prijedor, a jučer i kroz Bratunac, nižu se reakcije.

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, istaknuo je nužnost brze istrage kako bi se utvrdilo ko je dopustio ulazak vojske Srbije na teritorij BiH.

"Prvo i osnovno pitanje ovdje je, ko je odobrio ulazak vojske Srbije u BiH? Predsjedništvo BiH to nije učinilo. Da li je to uradilo Ministarstvo odbrane? To se odmah mora utvrditi. Ako nije ni Ministarstvo odbrane, onada je rijec o klasičnom aktu agresije!", naglasio je Komšić.

Navodno se u Ministarstvu odbrane BiH već radi interna istraga.

Stigla je i reakcija IGES-a. Iz ovog Instituta navode da je prisustvom Vojske Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine bez odobrenja zvaničnih organa BiH, Srbija najdirektnije prekršila Dejtonski mirovni sporazum.

Iz IGES-a podsjećaju da je u Članu III, Aneksa 1-A Dejtonskog mirovnog sporazuma koji reguliše povlačenje stranih vojnih trupa sa teritorije BiH stoji:

“Na dan stupanja ovoga Aneksa na snagu sve će se snage u Bosni i Hercegovini koje nisu lokalnog podrijekla, bile one pravno i vojno podređene Republici Bosni i Hercegovini, Federaciji Bosne i Hercegovine ili Republici Sroskoj ili ne, povući zajedno sa svojom opremom sa teritorije Bosne i Hercegovine u roku od trideset (30) dana. Nadalje, sve snage koje ostaju na teritoriju Bosne i Hercegovine moraju postupati u skladu sa teritorijalnom cjelovitosti, suverenitetom i političkom nezavisnošću Bosne i Hercegovine. U skladu s Članom 2., stav (1), ove odredbe se ne odnose na UNPROFOR, Međunarodne operativne policijske snage navedene u Općem okvirnom sporazumu, IOR ili druge elemente navedene u Članu 1, stav (1) (c).


Posebno, sve strane snage će se, uključujući pojedine savjetnike, borce za slobodu, instruktore, dobrovoljce i osoblje iz susjednih i drugih država, povući sa teritorije Bosne i Hercegovine u skladu sa Članom 3., stav (1).”

- Pozivamo sve domaće i međunarodne aktere koji su zaduženi za nadziranje i provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma da poduzmu sve potrebne radnje i direktno kazne one koji su izvršili ponovnu vojnu agresiju na BiH. Svima koji su učestvovali u ovim aktivnostima iz Bosne i Hercegovine potrebno je zabraniti političko djelovanje u skladu sa Bonskim ovlastima, navode iz IGES-a i zaključuju:

- Nedjelovanje institucija Bosne i Hercegovine u ovoj situaciji jasno pokazuje slabost i nedostatak volje da se zaštiti suverenitet i dostojanstvo države. Sve relevantne strukture koje su propustile da adekvatno reaguju na ovaj incident trebaju biti pozvane na odgovornost. Neodgovornost i pasivnost pred ovakvim provokacijama samo ohrabruju daljnje kršenje suvereniteta i dostojanstva Bosne i Hercegovine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo