19°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

08.07.2024 / 09:58 Regija - Za srbijanske medije

Sramotno pravdanje alžirskog ambasadora zbog neglasanja za Rezoluciju o Srebrenici

Sramotno pravdanje alžirskog ambasadora zbog neglasanja za Rezoluciju o Srebrenici

Alžir je bio jedna od rijetkih zemalja islamskog svijeta koja nije podržala Rezoluciju o Srebrenici kojom je uspostavljen dan sjećanja.

Stim u vezi, ambasador Alžira u Srbiji Fatah Mahraz je za srbijanske medije pokušao da "pojasni" zašto Alžir nije glasao za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

"Kada je riječ o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, Alžir je prilikom glasanja bio uzdržan, jer smatra da je Dejtonski sporazum jedina konsenzualna osnova na kojoj je bilo moguće da se rat u Bosni i Hercegovini okonča, kao i da se pri svakom koraku i svakoj inicijativi prednost mora dati duhu saradnje i dijaloga radi očuvanja miroljubivog suživota i razvoja Bosne i Hercegovine", rekao je Mahraz za beogradsku politiku.

Ovim diplomatskim odgovorom, Mahraz je zanemario suštinu Rezolucije o Srebrenici i ponovio narativ koji je serviran iz Srbije.

Alžir je jedna od rijetkih država sa muslimanskom većinom koja nije u UN-u glasala za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Sa druge strane, Mahraz je tvrdio kako je Alžir principijelan po pitanjima kao što je palestinsko pitanje i to što ne priznaju nezavisnost Kosova.

"Tako, na nivou regiona kojima naše zemlje pripadaju, svaka za sebe, Alžir bezrezervno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, koja, sa svoje strane, reafirmiše svoju privrženost poštovanju međunarodnog prava po pitanju Zapadne Sahare, koje predviđa pravedno i trajno rešenje ovog sukoba u skladu s relevantnim rezolucijama Generalne skupštine i Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je Mahraz o Kosovu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo