09.07.2024 / 13:36 Regija - Nakon više od sedam dana

Sutra počinje uklanjanje izgorjele jahte u Makarskoj

Sutra počinje uklanjanje izgorjele jahte u Makarskoj
Foto: Vijesti.ba
Nakon više od jedne sedmice otkako je u makarskoj luci izgorjela 34-metarska jahta 'Acceptus', a čija je prevrnuta olupina i dalje privezana uz obalu u gradskom portu, danas je postignut dogovor o njenom uklanjanju iz luke.

Poslovi trebaju početi već sutra, piše HRT.

"Izgorjela olupina jahte zauzima sedam vezova za brodove", rekao je danas kapetan Ante Bilić, direktor kompanije 'Makarska obala' koja upravlja makarskom gradskom lukom.

Predstavnici vlasnika jahte i firme koja će ukloniti izgorjelu jahtu, nakon sastanka u Lučkoj kapetaniji došli su u 'Makarsku obalu' te iznijeli i dogovorili plan i način vađenja iz mora kao i odvoz izgorjele jahte.

Nakon što ronioci firme koja će odvesti izgorjelu olupinu jahte obave potrebne poslove u moru, kazao je Bilić, u gradsku luku će doploviti pomorska dizalica i podići jahtu na teretni brod gdje će biti obavljen potrebni uviđaj.

Zatim će olupina jahte na teretnom brodu biti odvučena iz makarskog porta.

"Očekuje se da bi svi poslovi oko uklanjanja olupine jahte, koji počinju već sutra u moru, mogli biti završeni za nešto više od jedne sedmice", dodao je Bilić.

U tankovima jahte ima oko šest tona goriva, a na gradskoj obali u Makarskoj koja je dijelom i dalje zatvorena za pješake i moguće približavanje izgorjeloj olupini jahte, neprekidno je prisustvo policije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo