19°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

09.07.2024 / 13:39 Regija - Hrvatska

Šteta od oluje u Bošnjacima se i dalje sanira, ali stanje se normalizuje

Šteta od oluje u Bošnjacima se i dalje sanira, ali stanje se normalizuje
Foto: Davor Javorovic / PIXSELL
U Bošnjacima nedaleko od Županje i dalje se sanira šteta od olujnog nevremena, no stanje se polako normalizuje, izvještava HRT.

Popisana je sva šteta na stambenim objektima, izdano je 96 posto potvrda. Električna energija vratila se u 98 posto kućanstava. Vojska je i dalje na terenu i pomaže u sanaciji. Crijep dolazi kontinuirano, no nedostaje krovopokrivača.

"Trenutno je na terenu jako malo pravih krovopokrivača, ali rekli su da će ih još doći. Ovi koji to trenutno rade su priučeni. Problem je što nema dovoljno materijala. Čekamo na crijep, čekamo na letvu", govori mještanin Bošnjaka.

"Otkad je nastao problem, a to je 8-9 dana, čeka se. Dugo smo čekali potvrde i materijale, tako da do danas na kući ništa nismo riješili, a velike su štete nastale", kazao je mještanin.

Za štetu na pokretninama, odnosno na ličnim automobilima, traktorima i ostaloj mehanizaciji zaprimljeno je 118, a za štete u poljoprivredi 119 odštetnih zahtjeva.

S ulica je tokom ponedjeljka odvezeno 1418 prostornih metara građevinskog otpada. Djelatnici Općine izdali su 200 potvrda za podizanje građevinskog materijala.

U funkciji je kompletna mreža Hrvatske elektroprivrede. Tokom jučerašnjeg dana električna je energija puštena u 20 objekata, što znači da od ukupnih njih 1450, električnu energiju trenutno ima 1306 kućanstava.

Angažovane su i dvije policijske ophodnje za regulaciju saobraćaja, s ciljem jednostavnije organizacije odvoza građevinskog otpada, navode iz Županijskog centra 112 Vukovar dodajući kako je obnoviteljskim radovima angažovano 96 pripadnika Hrvatske vojske s opremom i vozilima.

Podsjetimo, prvog jula je dijelove kontinentalne Hrvatsku pogodilo jako nevrijeme, mjestimično praćeno grmljavinom i tučom. Najgore posljedice vidljive su bile u Bošnjacima, gdje su zabilježene velike štete. Porazbijani krovovi, oštećene fasade kuća i automobili. Oštećena je i seoska crkva te osnovna škola, a dijelovi naselja ostali su bez električne energije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo