19°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

10.07.2024 / 11:11 BiH - Godišnjica genocida

Zvizdić: Genocid u Srebrenici je pravna i forenzička istina i nije stvar bilo čijeg mišljenja

Zvizdić: Genocid u Srebrenici je pravna i forenzička istina i nije stvar bilo čijeg mišljenja
Foto: FENA

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je da se, povodom 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, ove godine u mnogim državama u svijetu obilježava ovaj najtužniji dan. U zvaničnom kalendaru UN-a se pod datumom 11. juli navodi "International Day of Reflection and Commemoration of the 1995 Genocide in Srebrenica".

Zvizdić je u izjavi za Fenu kazao da je genocid u Srebrenici pravna i forenzička istina i nije stvar bilo čijeg mišljenja, to je historijska činjenica i to je Rezolucijom od 23. maja i potvrđeno.

- Mi ćemo pamtiti i prenositi istinu o genocidu u Srebrenici i nikada nećemo oprostiti onima koji su planirali i izvršili genocid, ali i onima koji ga i dalje negiraju ili koji slave i veličaju ratne zločince, uprkos Zakonu o zabrani negiranja genocida - istaknuo je Zvizdić.

On podsjeća Tužilaštvo BiH na obavezu pokretanja postupaka protiv prekršilaca zakona, "a ima ih na najvišim funkcijama u entitetu RS".

- Teško je shvatiti da neko negira ono što je svakome vidljivo i što je višestruko sudski dokazano - naveo je Zvizdić, te podsjetio da su u genocidu u Srebrenici, koji su u julu 1995. počinili pripadnici Vojske Republike Srpske, ubijena najmanje 8.372 Bošnjaka.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo