10.07.2024 / 11:22 BiH - Srebrenica

Schmidt: Lekcije iz Potočara nisu jedine, dolaze nove

U MC Srebrenica-Potočari počela je sa održavanjem konferencija ”Osnaživanje kroz sjećanja: Održavanje međugeneracijske odgovornosti” koju organizuje Memorijalni centar Srebrenica.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je naglasio da ke važnost održavanja sjećanje na ono što se dogodilo u Srebrenici ključ za izgradnju budućnosti.

"Lekcije iz Potočara nisu jedine, opet dolaze nove. I, zato je važno biti spreman - pripremiti mlađe generacije na sjećanje kako bi se izbjegao zaborav onoga što se ovdje desilo, kao način da se dođe do pravih zaključaka za mirnu budućnost. Ja znam, vi znate i drago mi je vidjeti i da su prijatelji iz Južne Afrike ovdje", istakao je Schmidt pa dodao:

Uživo

Uživo

Posted by Srebrenica Memorial Center on Wednesday, July 10, 2024
"Moramo pokazati da ćemo uraditi više, ne u diskusiji ko je bio na kojoj strani, nego da budemo svi na istoj strani u izgradnji bolje budućnosti za buduće generacije."

Poslao je i poruku o EU putu BiH.

"Ako mislite da možete izgraditi utvrde u vašim umovima da sjećanju na ovaj događaj ne dođe do vas nikada nećete moći ući u EU", rekao je on.

Prisutnima se obratio i dr. Emir Suljagić, direktor MC Srebrenica. On se najprije zahvalio svim prisutnim na odazivu i dolasku na konferenciju.
Uživo

Uživo

Posted by Srebrenica Memorial Center on Wednesday, July 10, 2024
"Dragi sunarodnjaci, ključna riječ našeg okupljanja je odgovornost. Jedna mladić mi je jutros rekao da je cijela naša kultura utemeljena na bježanju od odgovornosti. Ali odgovornost je razlog zašto ovaj centar danas postoji. I ne treba nešto podrazumijevati ako je napravljeno da funkcioniše do vijeka. No, mi moramo imati odgovornost za njegovanje sjećanja. Naš zadatak se sastoji u tome da kada nikoga ko je preživio juli ''95 u Srebrenici ne bude prema živima. Zato je važno da postoje naša svjedočanstva i sjećanja. Zato vas molim da danas govorite otvoreno i janso", rekao je Suljagić.

Ova konferencija je dio zvaničnog programa obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

Panelisti ove konferencije su predstavnici memorijala iz Ruande, Freddy Mutanguha, Tali Nates – Centar za holokaust i genocid u Johannesburgu, Helen Connolly – Univerzitet Bedfordshire, Gregor Holzinger – Memorijal Mauthausen, prof. Hajrudin Mešić – preživjeli, Munira Subašić – Pokret “Majke enklava Srebrenice i Žepe”, Ajna Jusić – Udruga Zaboravljena djeca rata, Jasmin Mujanović – politički analitičar, Newlines Institut, Adam Mendelsohn – Univerzitet u Cape Townu i direktor Memorijalnog centra Srebrenica, dr. Emir Suljagić.

Na tri panela će se govoriti o važnosti ličnih svjedočenja, međugeneracijskoj odgovornosti te o obrazovanju kao katalizatoru promjena.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo