16°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 23°C
Bihać 18°C

10.07.2024 / 12:55 BiH - 29. godišnjica genocida

Goraždani 'Stali za čovječanstvo' i odali počast žrtvama genocida u Srebrenici

Goraždani 'Stali za čovječanstvo' i odali počast žrtvama genocida u Srebrenici
Foto: FENA
Goraždani su i ove godine danas simbolično odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Sa svih munara na području Muftijstva goraždanskog tačno u podne učena je salla, kojom se u skladu sa islamskom tradicijom oglašava nečija smrt.

U to vrijeme kroz aktivnost “Stani za čovječanstvo“ građani su stali na mjestu gdje u se zatekli, a na pet minuta obustavljen je i saobraćaj na Trgu branilaca grada, čime je odata počast žrtvama genocida u Srebrenici.

"Stani za čovječanstvo“ jedna je od aktivnosti koju je Muftijstvo goraždansko, u saradnji sa Vladom BPK Goražde, organizovalo u sklopu obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

- Godinama Muftijstvo goraždansko i Mreža mladih organizuju niz aktivnosti povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Dio toga je ova aktivnost 'Stani za čovječanstvo' tokom koje se obustavlja i saobraćaj i sugerišemo svim našim građanima da tih pet minuta dok se uči salla, zastanu i odaju počast svim žrtvama genocida u Srebrenici jer ovim simboličnom gestom nastojimo iskazati suosjećanje saporodicama žrtava genocida u Srebrenici, s namjerom da pamtimo te uz želju da se takvo zlo nikada i nikome ne ponovi - pojasnila je koordinatorica Mreže mladih Muftijstva goraždanskog Amela Mujagić.

U svim džamijama Muftijstva goraždanskog učiće se Ja-sin za šehide u Srebrenici, a aktivnosti se nastavljaju i dan poslije dženaze u Potočarima.

U organizaciji Mreže mladih Muftijstva goraždanskog na Mostu “Alija Izetbegović” u Goraždu i “Omladinskom mostu” u Ustikolini 12. jula bit će održan tradicionalni performas “Nema te na kahvi”.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo