16°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 23°C
Bihać 18°C

10.07.2024 / 13:57 BiH - Vijesti.ba u Srebrenici

Iz Vukovara u dolinu nišana: Trka od 227 km za zagrljaj majki Srebrenice

Učesnici ovogodišnjeg ultramaratona mira Vukovar - Srebrenica, koji se održava trinaesti put u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba, na čelu s predsjednikom Vijeća Arminom Hodžićem, stigli su u Srebrenicu.

Iako je u ultramaratonu planirano učestvovanje pet maratonaca, tek dvojica su završila cijelu etapu.  Iz Memorijalnog centra Ovčara 6. jula su prema Potočarima krenuli Boban Pantović, Mirsad Softić i Duško Štrbac.

Ove godine dvojica učesnika ultramaratona Vukovar - Srebrenica Dražen Ćućić i Miroslav Dudić-Lovrić istrčali su čitavu dionicu do Potočara u dužini od 227 kilometara. Zbog ekstremnih vrućina trojica učesnika nisu mogli da istrče cijelu dionicu.


Ultramaratonac Dražen Čurčić iz Osijeka trčao je 11. ultramaraton mira.

"Vremenski uslovi su iz godine u godinu su sve teži. Krenuli smo na put sa pet maratonaca, nažalost samo Miro i ja smo uspjeli istrčati sve dionice. Ekstremni uslovi, morate biti 100 posto fizički i psihički spremni", kazao je Čurčić prisutnim novinarima.

"Mi krećemo iz doline križeva i dolazimo u dolinu nišana. Veže nas ista sudbina, nažalost, da su u ovom nesretnom ratu ubijeni civili bez obzira koje nacionalnosti. Život je život, nema cijenu. Mi nismo profesionalni sportisti, nego rekreativci. Ne trčimo za medalje nego za zagrljaj majki Srebrenice."

Logistički tim čine Robert Kasumović, Adnan Hodžić i Admir Hasanović.

Pored maratonaca, na pojedinim dionicama pridružili su im se i drugi trkači koji svojim učestvovanjem žele podržati projekt i na taj način odati počast žrtvama.

Ultramaraton mira Vukovar-Srebrenica održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, članova Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića i gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića.

Cilj je da se pošalje poruka da rata nikad ne bude i da se više nikada, nikome i nigdje ne desi i ne ponovi genocid u Srebrenici.

"Ujedno, povezivanjem dva grada, želimo podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih", poručili su ranije iz Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Ultramaraton se održava od 2012. godine od 6. do 10. jula u kojem maratonci u pet etapa od Vukovara (Ovčara) preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari) pretrče 227 km.

Podsjećamo, 14 žrtava genocida će 11. jula biti ukopane u Potočarima, u bh. entitetu u kojem 11. juli ni ove godine neće biti Dan žalosti.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku. On je u julu 1995. godine ubijen na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2023. godine na području općine Srebrenica. On će biti ukopan uz svoga brata Hazima koji je u Potočarima ukopan 2013. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hamed (Ibrahima) Salić, rođen 1927. godine. On je imao 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine.

Ove godine zajedno će biti ukopani i braća Efendić, Hasib i Ćamil. Oni su na području lokaliteta Baljkovica nestali u ljeto 1995. godine, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz različitih grobnica na području Srebrenice, odnosno na lokalitetima Kula i Potočari i to 2011. i 2006. godine.

Hasib i Ćamil će konačan smiraj ove godine naći uz svog trećeg brata, Edhema koji je u Potočarima ukopan 2007. godine.

Žrtve koje će ove godine biti ukopane u Memorijalnom centru Srebrenica su:

1. Hasib (Uzejir) Efendić, rođen 1931. godine;

2. Ćamil (Uzejir) Efendić, rođen 1928. godine;

3. Mehmed (Daut) Krdžić, rođen 1961. godine;

4. Sabrija (Asim) Omić, rođen 1966. godine;

5. Mušan (Ramo) Šiljković, rođen 1956. godine;

6. Sakib (Ragib) Harbaš, rođen 1975. godine;

7. Beriz (Omer) Mujić, rođen 1978. godine;

8. Ahmet (Ismet) Jašarević, rođen 1971. godine;

9. Nevres (Mehmed) Salihović, rođen 1970. godine;

10. Ibrahim (Muharem) Salkić, rođen 1935. godine;

11. Midhat (Adem) Bašić, rođen 1973. godine;

12. Hajdin (Kadrija) Mustafić, rođen 1959 godine;

13. Latif (Arif) Mandžić, rođen 1964. godine;

14. Hamed (Ibrahim) Salić, rođen 1927. godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo