16°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 23°C
Bihać 18°C

10.07.2024 / 14:27 BiH - Zajednička izjava

Borrell i Várhelyi: U EU nema mjesta za negatore genocida

Borrell i Várhelyi: U EU nema mjesta za negatore genocida
Foto: Arhiv

Genocid u Srebrenici, počinjen prije 29 godina, jedan je od najmračnijih trenutaka moderne evropske historije, stoji u zajedničkoj izjavi Josepa Borrella i Olivera Varhelyija.

"Naša je dužnost da pamtimo preko 8.300 dječaka i muškaraca koji su sistematski ubijani u brdima oko Srebrenice.

Pozivamo lidere da odbace retoriku podjela i rade na istini, pravdi, povjerenju i dijalogu.

Zacjeljivanje rana iz prošlosti zahtijeva priznavanje i podučavanje istorijskih činjenica, pijetet i sjećanje na žrtve, identifikaciju onih koji se još uvijek vode kao nestali i privođenje svih počinitelja pred lice pravde, a što je sve ključno za suočavanje s uzrocima mržnje koja je dovela do genocida.

Moramo zajednički graditi mostove do pomirenja. U našim redovima nema mjesta za negatore genocida, one koji pokušavaju prekrajati historiju i veličati ratne zločince.

U martu 2024. godine Evropsko vijeće je donijelo odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom. Ovo je ključna prilika za Bosnu i Hercegovinu da napreduje u reformama kako bi unaprijedila demokratiju, prosperitet i sigurnost za građane Bosne i Hercegovine, te približila zemlju članstvu u Evropskoj uniji. Ponavljamo našu nedvosmislenu opredijeljenost za budućnost Bosne i Hercegovine u okrilju Evropske unije kao jedinstvene, nedjeljive i suverene zemlje", poručili su.

Podsjećamo, 14 žrtava genocida će 11. jula biti ukopane u Potočarima, u bh. entitetu u kojem 11. juli ni ove godine neće biti Dan žalosti.


 
(Vijesti.ba)

Izdvajamo