10.07.2024 / 14:51 Svijet - Pojas Gaze

Najmanje 29 Palestinaca ubijeno u izraelskom napadu na šatorsko naselje

Najmanje 29 Palestinaca ubijeno u izraelskom napadu na šatorsko naselje
Foto: Arhiv

Izraelski projektil pao je u utorak na šatorsko naselje na jugu Gaze baš kad su se raseljene osobe okupile da gledaju fudbalsku utakmicu u školi, saopćili su očevici u srijedu.

Najmanje 29 ljudi, većinom žena i djece, ubijeno je u napadu, tvrde palestinski zvaničnici, koji se desio dok su gledaoci nakrcali školski teren u Abassanu istočno od Khan Younisa, a trgovci su prodavali smoothije i kekse.

- Gledali su nogometnu utakmicu. Bilo je ozljeda i mučenika. Svjedočila sam tome, ljudska tijela razbacana su uokolo i krvi je bilo posvuda - kazala je mlada žena, Ghazzal Nasser, za Reuters u Abassanu.

- Sve je bilo normalno. Ljudi su se igrali, drugi su kupovali i prodavali (hranu i piće). Nije bilo zvuka aviona niti bilo čega - dodala je.

Izraelska vojska saopćila je da provjerava izvještaje da su civili povrijeđeni. Tvrdi se da se incident desio kada je "preciznom municijom" pogođen Hamasov borac koji je sudjelovao u napadu na Izrael 7. oktobra koji je pokrenuo rat.

Vojska nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar o tome da li je znala da se nogometna utakmica odvijala kada je udar naređen.

U obližnjoj bolnici Nasser deseci Palestinaca opraštaju se od najbližih prije sprovoda i ukopa.

- Škole su bile nakrcane ljudima, a i ulica je bila puna, i odjednom je projektil pogodio i uništio cijelo mjesto - kazala je Asmaa Qudeih, koja je izgubila neke od članova rodbine u napadu.

- Tijela su letjela u vjetru, dijelovi tijela su letjeli, ne znam kako bih to opisala - kazala je.

Izraelske snage nastavile su s ofenzivom u sjevernom i središnjem dijelu Gaze u srijedu, te su produbile svoj prodor u dva okruga grada Gaze. Vojnici su vršili pretrage od kuće do kuće u nekim područjima, a tenkovi su granatirali nekoliko kuća, tvrde mještani.

Palestinska grupa Hamas saopćila je da obnovljena izraelska kampanja prijeti da poremeti napore da se osigura primirje u devetomjesečnom ratu, a pregovori će se nastaviti u Dohi u srijedu.

Na grad Gaza bačeni su leci, ovaj put s mapom koja označava "sigurne rute" za evakuaciju cijelog grada, a ne samo pojedinih kvartova. Izraelski leci pozivaju civile da krenu na jug duž dvije rute do središnjeg pojasa Gaze.

Grad, dom za više od četvrtine stanovništva Gaze prije rata, uništen je u izraelskom napadu u prvim sedmicama borbi prošle godine, ali se vjeruje da su se stotine hiljada mještana Gaze vratile u ruševine posljednjih mjeseci.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo