16°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 23°C
Bihać 18°C

10.07.2024 / 14:53 Svijet - Ne poznaje ga dobro

Zelenski ne može predvidjeti šta će Trump učiniti ako bude izabran za predsjednika

Zelenski ne može predvidjeti šta će Trump učiniti ako bude izabran za predsjednika
Foto: Agencije
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da ne može predvidjeti šta će Donald Trump učiniti ako ponovno zauzme mjesto američkog predsjednika u novembru, ali da cijeli svijet, uključujući i ruskog čelnika Vladimira Putina, čekaju na ishod glasanja.

Zelenski je, govoreći u Washingtonu dok se svjetski čelnici okupljaju na ovosedmmičnom samitu NATO-a, kazao kako se nada da Trump neće napustiti 75-godišnji NATO savez i da će Amerika nastaviti podržavati Ukrajinu u njenoj obrani od ruske invazije koja traje duže od dvije godine.

- Ne poznajem (ga) dobro - izjavio je Zelenski o Trumpu, dodajući da je imao “dobre sastanke” s njim tokom Trumpovog prvog predsjedničkog mandata, ali je kazao da je to bilo prije ruske invazije 2022. godine.

- Ne mogu vam reći što će učiniti ako bude predsjednik Sjedinjenih Država. Ne znam - kazao je.

Trump, vjerovatni republikanski kandidat za predsjedničke izbore u SAD u novembru, često je kritizirao obim američke vojne podrške Ukrajini - oko 60 milijardi dolara od ruske invazije punog obima u 2022. goldini - i nazvao je Zelenskog “najvećim prodavačem ikada”.

Dva njegova savjetnika za nacionalnu sigurnost predstavila su Trumpu plan za prekid američke vojne pomoći Ukrajini osim ako ne započne pregovore s Rusijom o okončanju sukoba, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo