16°C
Mostar 24°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 24°C
Bihać 18°C

10.07.2024 / 15:22 BiH - Washington

State Department upozorava na sankcije za one koji posluju sa firmama sa 'crne liste'

State Department upozorava na sankcije za one koji posluju sa firmama sa 'crne liste'
Foto: Vijesti.ba

Sjedinjene Države će koristiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju protiv onih koji posluju sa entitetima pod američkim sankcijama, kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol State Departmenta.

RSE je utvrdio da najmanje dvije crnogorske državne kompanije sarađuju sa firmama iz Bosne i Hercegovine, kojima su u junu uvedene američke sankcije zbog povezanosti sa porodicom predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika.

"Finansijske institucije, lica i drugi subjekti koji obavljaju transakcije ili aktivnosti sa sankcionisanim licima mogu sebe izložiti sankcijama", kazao je portparol Stejt departmanta odgovarajući na pitanje RSE o saradnji crnogorskih državnih firmi sa sankcionisanim kompanijama iz BiH.

Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD je sredinom juna sankcionisala dvije osobe i sedam kompanija iz BiH, koje se povezuju sa porodicom Dodik.

Na "crnu listu" su stavljene, između ostalih, "Infinity International Group", "Kaldera company" i "Prointer ITSS".

Oni su dio mreže, kako se ističe u saopštenju OFAC, koja obezbjeđuje "značajne izvore prihoda" za Dodika i njegovu porodicu.

"Dodik je iskoristio svoj službeni položaj da akumulira lično bogatstvo preko kompanija povezanih sa njim i njegovim sinom Igorom Dodikom", kazao je portparol State departmenta za RSE.

Iz "Infinity International Group" su negirali povezanost sa tom porodicom.

Sam Dodik je od ranije pod američkim sankcijama, kao i njegov sin Igor i kćerka Gorica.

Kada su u pitanju crnogorske državne kompanije, ugovore sa firmama sa "crne liste" imaju "Solar gradnja", jedna od kompanija Elektroprivrede Crne Gore i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS).

Naime, "Solar gradnja" je u martu, tri mjeseca prije američkih sankcija, potpisala ugovor o saradnji sa bosanskohercegovačkom kompanijom "Kaldera company".

U Crnoj Gori od 2020. godine posluje podgorička kompanija "Infinity ITSS and energy", čiji je suvlasnik bosanskohercegovačka kompanija pod američkim sankcijama "Infinity international group".

Ona je samostalno ili kao dio konzorcijum sa sankcionisanim "Prointer ITSS" za posljednjih godinu i po godine dobila tri ugovora državnog CEDIS vrijedna 475.000 eura.

Posljednji ugovor, koji je kompanija dobila samostalno, potpisan je sredinom aprila.

 

(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo