18°C
Mostar 23°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 18°C

11.07.2024 / 07:11 BiH - Godišnjica genocida

Kolona oklopnih vozila policije RS jutros rano u Potočarima

Kolona oklopnih vozila policije RS jutros rano u Potočarima
Foto: Vijesti.ba
Kolona vozila policije RS prošla je jutros nešto prije 7:00 sati pored Memorijalnog centra Potočari, javlja reporter Vijesti.ba.

Provokacija je to na jutro uoči kolektivne dženaze žrtvama genocida koji su počinile snage Vojske RS jula 1995. godine.


Kako je jučer saopćeno, policijski službenici Policijske uprave Zvornik preduzimaju sve potrebne mjere i radnje kako bi „Marš Mira 2024“ i komemorativni skup „Srebrenica 2024“ protekao mirno i mirno i bez incidenata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske kao nosilac aktivnosti obazbjeđenja skupa, ima dobru saradnju sa svim bezbjednosnim subjektima koji su uključeni u obezbjeđenje skupa u Potočarima.

Kako bi „Marš Mira 2024“ i komemorativni skup „Srebrenica 2024“ protekli mirno i dostojanstveno, pozivamo građane, učesnike i organizatore da odgovornim ponašanjem u potpunosti doprinesu provođenju samog cilja okupljanja. Apelujemo da ne ugrožavaju svoju bezbjednost i bezbjednost drugih građana, te da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu i da se ponašaju u skladu sa zakonskim propisima.

Pored toga, savjetujemo građane da koriste alternativne putne pravce, s ciljem što boljeg i efikasnijeg odvijanja saobraćaja, jer se očekuje pojačana frekvencija autobusa i putničkih automobila kojima dolaze delegacije i učesnici komemoracije, saopćili su.

Podsjećamo, 14 žrtava genocida će danas biti ukopane u Potočarima, u bh. entitetu u kojem 11. juli ni ove godine neće biti Dan žalosti.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku. On je u julu 1995. godine ubijen na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2023. godine na području općine Srebrenica. On će biti ukopan uz svoga brata Hazima koji je u Potočarima ukopan 2013. godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo