11.07.2024 / 07:26 BiH - Povodom godišnjice

Murphy u Potočarima: Rezolucijom o Srebrenici možemo osjetiti dozu utjehe...

Murphy u Potočarima: Rezolucijom o Srebrenici možemo osjetiti dozu utjehe...
Foto: X / Ambasada SAD-a u BiH
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murpy pridružit će se danas građanima BiH u odavanju počasti žrtvama genocida u Srebrenici.

"Ove godine, 29 godina od genocida u Srebrenici, možemo osjetiti određenu dozu utjehe što se globalna zajednica ujedinila na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda kako bi ovaj dan, 11. juli, proglasila 'Međunarodnim danom sjećanja i sjećanja na genocid iz 1995. u Srebrenici", naveo je Murphy.

Nada se da će ova globalna solidarnost sa žrtvama genocida i njihovim porodicama donijeti mir svima koji tuguju za strašnim gubitkom koji se ovdje dogodio.

"Sjedinjene Američke Države će nastaviti podržavati ljude Srebrenice i govoriti protiv onih koji nastavljaju poricati genocid u Srebrenici. Također, nastavit ćemo podsjećati vlasti BiH na svim nivoima na njihovu institucionalnu odgovornost da priznaju istinu o genocidu koji se dogodio ui oko Srebrenice u julu 1995. godine, da odaju počast žrtvama, da nastave potragu za nestalima i da se održe počinitelji genocida odgovaraju za svoje zločine", zaključio je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo