20°C
Mostar 25°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 19°C

11.07.2024 / 11:47 Regija - Genocid u Srebrenici

Pejčinović Burić: Ne smije biti mjesta poricanju, povijesnom revizionizmu, veličanju osuđenih ratnih zločinaca

Pejčinović Burić: Ne smije biti mjesta poricanju, povijesnom revizionizmu, veličanju osuđenih ratnih zločinaca
Foto: Arhiv
Ne smije biti mjesta poricanju, povijesnom revizionizmu, veličanju osuđenih ratnih zločinaca, poručila je Marija Pejčinović-Burić, generalna sekretarka Vijeća Evrope, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

- Gotovo 30 godina nakon genocida u Srebrenici, ovo je jedno od najmračnijih poglavlja u povijesti našeg kontinenta. Mislimo na hiljade nevinih muškaraca i dječaka, ubijenih isključivo zbog svoje etničke pripadnosti i vjere, i poštujemo njihovo sjećanje. Duboka patnja obitelji i najmilijih ubijenih ostaje s njima. Odajemo počast njihovoj hrabrosti i otpornosti - navela je ona u saopćenju za javnost.

Iako se ovaj zločin ne može poništiti, istaknula je, možemo učiti iz onoga što se dogodilo i primijeniti te lekcije, tako da se takvi užasni zločini i ljudska patnja više nikada ne ponove.

- To znači priznati činjenice. Ne smije biti mjesta poricanju, povijesnom revizionizmu, veličanju osuđenih ratnih zločinaca. Gledajući u budućnost, moramo aktivno prihvatiti jednakost, različitost i međusobno poštovanje. Moramo također biti jasni da su netolerancija, govor mržnje i drugi oblici diskriminacije ulaz u bol i patnju. Vijeće Europe nastavit će se čvrsto protiviti tome i promicati ljudska prava, demokraciju i vladavinu prava kao pravi put naprijed za naša društva - poručila je Pejčinović Burić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo