18°C
Mostar 23°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 18°C

11.07.2024 / 12:10 BiH - Vijesti.ba live

VIDEO&FOTO: Kolektivna dženaza žrtava genocida u Srebrenici

U Memorijalnom centru u Potočarima danas se obilježava 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica.

Dženazu u Potočarima mogli ste pratiti uživo na portalu Vijesti.ba.

14.00

Završen je ukop žrtava genocida. Konačni smiraj pronašlo je njih 14. 

13.40

Genocid u Srebrenici je poznata svjetska činjenica, čije se nijekanje gubi i postaje nečujno među glasovima dostojanstvenog i javnog sjećanja, poručio je danas u Potočarima reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.


13.30


Klanjana je dženaza namaz za žrtve genocida, u toku je ukop. Dženazu namaz je predvodio reisul-ulema IZ u BiH Husein Kavazović. 

Klanjana dženaza u Potočarima. 14 žrtava genocida naći će svoj vječni smiraj.

Posted by Vijesti.ba on Thursday, July 11, 202413.20

Počinje klanjanje dženaza-namaza za žrtve genocida u Potočarima, 29 godina nakon njihove smrti. 

12.40

Polaganje cvijeća i odavanje počasti žrtvama genocida u Srebrenici. Foto: Vijesti.ba

Posted by Vijesti.ba on Thursday, July 11, 2024

Ahmed Alili izveo je ilahiju "Šehidi", a u toku je izvođenje "Srebreničkog inferna".

12.30

Počeo je vjerski dio programa i učenje Kur'ana.

12.20

Predstavnice Žena u crnom iz Srbije danas su u Potočarima gdje odaju počast žrtvama genocida. 

12.15

Nakon održane komemoracije, delegacije su se uputile u Memorijalno mezarje, gdje odaju počast žrtvama genocida i polažu cvijeće na spomen-kamen. * * * 

Obavit će se ukop posmrtnih ostataka 14 identificiranih žrtava genocida iz jula 1995. godine.

Potočari uoči dženaze za 14 žrtava genocida …

Posted by Vijesti.ba on Thursday, July 11, 2024

Brojne zvanice i delegacije su stigle u Srebrenicu, a njihov dolazak pratili smo uživo na portalu Vijesti.ba.


Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, poglavar Crnogorske pravoslavne crkve Mihajlo. Stigli su i američki ambasador Michael Murphy, premijer FBiH Nermin Nikšić, delegacije Kantona Sarajevo, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, srbijanski ministar Usame Zukorlić, palestinski novinar Motaz Azaiza, ministar odbrane BiH Zukan Helez, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, potpredsjednik entiteta RS Ćamil Duraković, kantonalna ministrica obrazovanja KS Naida Hota Muminović, ambasadorica Španije u BiH, bh, reprezentativci Džanan Musa i Jusuf Nurkić...

"Žao mi je zbog svega što se ovdje desilo. Tada nisam bio ni rođen, ali sam čuo o svemu. Palestinci su uz vas, hvala za svu podršku Palestini", kazao je Motaz Azaiza u Potočarima.

"Oni koji danas ne obilježavaju genocid u Srebrenici kao Dan žalosti nisu ljudi", poručio je mitropolit crnogorski Mihailo, koji u Srebrenicu dolazi svake godine, već od 2005. godine.

"Teško je ljudima u BiH koji vole ovu zemlju, posebno u Srebrenici koji su ovdje pod vlašću onih koji i dalje negiraju genocid. Teško je, ali valja izdržati. Sjećanjem na žrtve treba graditi nadu da će BiH krenuti naprijed. Oni ne žele da se suoče sa istinom, Rezolucija je udarila na plan izjednačavanju strana i zaborava", poručio je Izetbegović.

Prilikom dolaska u Potočare obratio se i ambasador Palestine u BiH.
- Svim građanima BiH, od naroda Palestine i Gaze želim reći da odajemo poštovanje za sve žrtve, posebno žrtve Srebrenice.

Medijima se obratio predstavnik Crnogorske pravoslavne crkve.
"Neke sile koje su poražene 1945. i 1995. i danas prijete na našem balkanskom području. Crnogorska pravoslavna crkva je tu da oda počast žrtvama genocida koji se desio u Srebrenici, što je naš jasan i poznat stav."

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine u 10.30 sati počela je komemoracija. Prisutnima su se obratili Hamdija Fejzić, visoki predstavnik Christian Schmidt, majka Srebrenice Munira Subašić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, turski predsjednik Recep Tayip Erdogan obratio se putem video-linka, kao i brojni drugi.

"Molim se da duše naših šehida počivaju u miru i da budu u dženetu. Molim dragog Boga da sve naše šehide počasti svojim dženetom i svojom ljepotom. Svjesni smo da je bol naših majki i sestara koje su izgubile svoje najmilije u Srebrenici svježa kao jučer. Od dragog Boga želim da podari strpljenje porodicama naših šehida i našoj bošnjačkoj braći i sestrama koji doživljavaju ponovnu bol svakog 11. jula."

"Sva tri člana Predsjedništva bi trebala prisustvovati ovakvim manifestacijama. Zašto gospođa Cvijanović ne bi iskazala poštovanje ovim žrtvama", poručio je Schmidt.

U Memorijalnom centru Potočari održava se komemoracija povodom obilježava 29. godišnjica genocida u Srebrenici. Foto Vijesti.ba

Posted by Vijesti.ba on Thursday, July 11, 2024

"Veliki broj ratnih zločinaca još je slobodan i šetaju po Srebrenici i Podrinju i smiju nam se u lice. Žao mi je što Vučić nije bio sponzor rezolucije o Srebrenici", poručila je Subašić.

Prisutne zvanice odaju počast i polažu cvijeće za žrtve genocida na Memorijalni kamen.

Vjerski program počinje u 12.20 sati učenjem sure Ja-Sin, ilahije Šehidi te izvođenjem Inferna.

Građani u Potočarima. Da se ne zaboravi ...

Posted by Vijesti.ba on Thursday, July 11, 2024

Uslijedit će klanjanje podne namaza i ikindije-namaza, a potom i dženaze-namaza šehidima genocida, koje će predvoditi reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Reis Kavazović će imati i prigodno obraćanje te će proučiti Dovu šehidima genocida.

Nakon toga će tabuti s posmrtnim ostacima 14 žrtva biti izneseni od Musalle do mezarja gdje će, dok budu čitana njihova imena, biti ukopani.

Zajedničkim učenjem na kaburu i dovom bit će završen i vjerski dio obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Dolazak delegacija u Potočare ...

Posted by Vijesti.ba on Thursday, July 11, 2024

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić rođen 1978. godine u Zvorniku. On je u julu 1995. godine ubijen na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2023. godine na području općine Srebrenica. On će biti ukopan uz svoga brata Hazima koji je u Potočarima ukopan 2013. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Salić (Ibrahima) Hamed, rođen 1927. godine. On je imao 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine.

Ove godine zajedno će biti ukopani braća Efendić, Hasib i Ćamil. Oni su na području lokaliteta Baljkovica nestali u ljeto 1995. godine, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz različitih grobnica na području Srebrenice, odnosno na lokalitetima Kula i Potočari i to 2011. i 2006. godine.

Hasib i Ćamil će konačan smiraj ove godine naći uz svog trećeg brata, Edhema, koji je u Potočarima ukopan 2007. godine.

Žrtve koje će ove godine biti ukopane u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari su:

1. Efendić (Uzejir) Hasib, rođen 1931. godine;

2. Efendić (Uzejir) Ćamil, rođen 1928. godine;

3. Krdžić (Daut) Mehmed, rođen 1961. godine;

4. Omić (Asim) Sabrija, rođen 1966. godine;

5. Šiljković (Ramo) Mušan, rođen 1956. godine;

6. Harbaš (Ragib) Sakib, rođen 1975. godine;

7. Mujić (Omer) Beriz, rođen 1978. godine;

8. Jašarević (Ismet) Ahmet, rođen 1971. godine;

9. Salihović(Mehmed) Nevres, rođen 1970. godine;

10. Salkić (Muharem) Ibrahim, 1935. godine;

11. Bašić (Adem) Midhat, rođen 1973. godine;

12. Mustafić (Kadrija) Hajdin, rođen 1959 godine;

13. Mandžić (Arif) Latif, rođen 1964. godine;

14. Salić (Ibrahim) Hamed,rođen 1927. godine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo