Nesvakidašnja priča dolazi iz male afričke države, ekstremne vrućine i klimatske promjene su potaknule lokalne farmere da proizvode vino od banana.
Naime, Emily Nkhana, farmerka na malom imanju u sjevernom Malavija, nekada je bacala prezrele banane ili ih jednostavno ostavljala da trunu, ali sada je našla profitabilnu upotrebu za njih, vino od banana.
Ekstremna vrućina je prouzrokovala da banane prebrzo sazrijevaju, što je dovelo do velikih gubitaka za gospođu Nkhanu i mnoge druge farmere u okrugu Karonga.
„Onda smo otkrili kako napraviti vino od banana“, kaže ona za BBC, dok ljušti limune koji će se koristiti za očuvanje okusa banana u pogonu za preradu.
Za farmere, ovo nije samo pravljenje vina, već i pitanje preživljavanja, otpornosti i prihvaćanja novih mogućnosti koje donose klimatske promjene.
Oni su nekada uzgajali usjeve pored obala jezera Malavi, a njihove plantaže banana bile su potopljene zbog sve većeg nivoa vode zbog povećanih padavina, što ih je natjeralo da se presele na visočija, ali toplija područja, gdje temperature dostižu 42 stepena Celzijusa, piše BBC.
„Ovdje gore imamo previše vrućine. To čini da banane prebrzo sazrijevaju i propadaju“, kaže gospođa Nkhana.
Ona je dio grupe žena koje su se okupile u zadrugu kako bi poboljšale svoje ekonomske uslove kroz poljoprivredu.
Proizvodnja vina je mala djelatnost koja se odvija u njihovim dvorištima, proces proizvodnje vina odvija se u malom kompleksu sa kućom od četiri sobe u selu Mchenjere. Proces je jednostavan: prezrele banane se ogule, isijeku na male komade, izvagaju i pomiješaju sa šećerom, kvascem, grožđicama, vodom i pokriju limunima.
Smjesa se zatim ostavi da fermentira nekoliko sedmica, pretvarajući kašu od banana u aromatično vino sa 13% alkohola – slično vinu napravljenom od grožđa.
„To je veoma kvalitetno vino. Treba ga piti dok sjedite kako biste uživali u slatkom okusu“, kaže gospođa Nkhana.
Vino od banana može zvučati neobično onima koji su navikli na okuse tradicionalnog vina, ali za one koji su ga probali, iskustvo je sve osim razočaravajućeg.
Vino, koje može biti u rasponu boja od blijedožute do bogate jantarne, ima blago slatkast, voćni okus, često praćen suptilnom aromom i blagim okusom limuna i banana.
„Glatko je i lagano, gotovo kao desertno vino“, kaže Paul Kamwendo, lokalni ljubitelj vina koji je postao jedan od najvećih fanova vina od banana u Karongi.
„Nisam imao pojma da se vino može praviti od banana.“
Za gospođu Nkhanu i njene kolegice, ključ dobrog vina od banana leži u ravnoteži između slatkoće i kiselosti.
„Tajming je sve“, kaže ona. „Morate znati kada su banane u najboljem stanju. Ako su previše zrele, vino postaje previše slatko; ako su previše zelene, postaje previše kiselo.“
Porast popularnosti vina od banana u Malaviju dočekan je s entuzijazmom i od strane proizvođača i potrošača.
Na lokalnim pijacama, boce vina od banana, koje se prodaju za 3 dolara, sada su uobičajena pojava, a prodavači željno pokazuju svoje najnovije proizvode.
„Prodajemo ih na pijacama širom Malavija, u glavnom gradu Lilongweu i u najvećem gradu Blantyreu, i uvijek se rasproda“, kaže Tennyson Gondwe, izvršni direktor Zadruge za štednju i investicijsku promociju (Comsip), koja je obučila žene u proizvodnji vina kako bi se osigurali kvalitet i okus.
Gospođa Nkhana kaže da je proizvodnja vina, umjesto prodaje sirovih banana koje često propadaju, promijenila njen život i živote ostalih žena.
„Neke od nas su izgradile kuće, neke imaju stoku, a neke imaju piliće. Možemo priuštiti pristojne obroke.“
Zadruga Twitule proizvodi između 20-50 litara vina mjesečno i nadaju se da će kupiti mašine kako bi proširili proizvodnju.
„Želimo proizvesti više vina. Želimo se preseliti iz ove male proizvodne kuće u fabriku“, kaže gospođa Nkhana.
Grupa ima čak i veće planove – Comsip je zatražio od Biroa za standarde Malavija da odobri vino za izvoz.
„Ljudi su znatiželjni“, kaže gospođa Nkhana, osmjehujući se dok miješa smjesu vina, pripremajući je za fermentaciju.
„Žele znati kakvog je okusa. A kad ga probaju, iznenade se koliko je dobro.“
(Vijesti.ba)