Neki prehrambeni proizvodi koje svakodnevno konzumiramo, sadrže opasne spojeve koji mogu ozbiljno narušiti zdravlje jetre.
Prema dr. Ericu Bergu postoji jednostavan način da poboljšate zdravlje svoje jetre - izbacite samo tri vrste namirnica iz svoje prehrane. Vjerovatno ih jedete svaki dan, a možda niste ni svjesni koliko su štetne.
Prva grupa namirnica koju trebate izbjegavati su one koje sadrže sintetičke šećere, posebno kukuruzni i glukozni sirup. Ove vrste šećera nalaze se u mnogim industrijskim slatkišima i prerađenim proizvodima te predstavljaju veliku prijetnju zdravlju vaše jetre.
Drugi neprijatelj jetre su namirnice koje sadrže sintetski škrob, poput modificiranog krompirovog škroba, kukuruznog škroba i maltodekstrina. Ti se sastojci često koriste u procesiranoj hrani i mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja jetre.
Treća grupa su nezasićene masti, posebno one bogate omega-6 masnim kiselinama i uljima sjemenki. Dr. Berg ističe da ulja sjemenki, poput kukuruznog ulja, sadrže visok nivo linolne kiseline koja je upalna i štetna za jetru. Primjerice, kukuruzno ulje ima čak 56,6% linolne kiseline, dok svinjska mast sadrži samo 2,5%, a loj 0,7%.
Izbacivanjem ovih proizvoda iz prehrane vaša će jetra raditi efikasnije i zdravije. Prema riječima dr. Berga, to je ključni korak u očuvanju zdravlja ovog važnog organa. Važno je imati na umu da se u ljudskoj jetri svakih 60 sekundi može dogoditi do 20 miliona kemijskih procesa – stoga svaka mala promjena u prehrani može imati veliki utjecaj na njeno funkcionisanje.
Ako želite održati svoju jetru zdravom i efikasnom "kao sat", smanjenje ovih štetnih sastojaka u prehrani prvi je korak prema boljem zdravlju.
(Vijesti.ba)