01.05.2025 / 09:26 Zanimljivosti - Jačanje imunološkog sistema

Najbolji ugljikohidrati koje treba jesti za zdravlje crijeva

Najbolji ugljikohidrati koje treba jesti za zdravlje crijeva
Foto: Zoonar/Andres Victorero Rey, Zoonar GmbH / Alamy / Profimedia
Ugljikohidrati često imaju lošu reputaciju, ali nisu svi isti.

Dok neki mogu izazvati osjećaj tromosti, nagle skokove šećera u krvi ili probavne smetnje, drugi mogu značajno doprinijeti vašem zdravlju – posebno zdravlju crijeva.

„Zdravlje crijeva ključno je za opće zdravstveno stanje“, ističe nutricionistica Kaitlyn Shimmelpfennig (Kaitlyn Shimmelpfennig), te dodaje:

„Uravnotežena crijevna mikroflora pomaže u regulaciji hormona, održavanju stabilnog raspoloženja i jačanju imunološkog sistema. Niko ne želi svakodnevno imati problema s nadutošću ili nelagodom“, piše EatingWell, prenosi Index.hr.

Slanutak je bogat otpornim škrobom – vrstom prebiotičkih vlakana koja služe kao hrana korisnim bakterijama u crijevima. Kada dospije u debelo crijevo, bakterije fermentiraju otporni škrob i pri tome stvaraju kratkolančane masne kiseline.

Ove masne kiseline jačaju sluznicu crijeva, štiteći je od upala i bolesti, a istraživanja ukazuju i na to da mogu smanjiti rizik od raka debelog crijeva. Osim toga, kratkolančane masne kiseline podržavaju vezu između crijeva i mozga, što može pozitivno utjecati na emocionalno zdravlje.

Slanutak sadrži i fenolne kiseline – snažne antioksidanse koji dodatno štite crijevnu sluznicu. Istraživanja pokazuju da ti fenolni spojevi mogu smanjiti upale povezane sa sindromom iritabilnog crijeva i upalnim bolestima crijeva.

Također, pomažu u jačanju strukture zida crijeva, sprječavajući prodiranje štetnih bakterija i dodatno potiču rast korisnih mikroorganizama.

Kako uključiti slanutak u svakodnevnu prehranu?

Slanutak je zahvalna namirnica blagog okusa i čvrste teksture, pa se lako uklapa u različita jela:

Dodajte ga u salate

Pripremite domaći humus

Ubacite ga u supe i čorbe

Ispecite ga kao grickalicu

Napravite burgere ili popečke

(Vijesti.ba)

Izdvajamo