04.05.2025 / 11:59 Magazin - Jednostavan recept

Čorbica od zelja i krompira: Proljetna delicija za lagani ručak

Čorbica od zelja i krompira: Proljetna delicija za lagani ručak
Foto: Ilustracija
Čorbica od zelja i krompira je prava proljećna delicija, idealna za ukusan i lagan ručak.

Sastojci

  • 1 mala glavica crnog luka (oko 40 g)
  • 2 grančice mladog luka
  • 2 čehna bijelog luka
  • 30 ml ulja
  • 300 g krompira
  • 30 listova zelja
  • 1,5 kašičica soli
  • 1/2 kašičice crnog bibera
  • 2 l vode
  • 40 g rezanaca
  • 1 žumance
  • 220 g jogurta

Zašto je korisno jesti zelje?

Zelje je niskokalorična namirnica koja je izuzetno hranjiva. Kuvano zelje sadrži više proteina nego svježe, a bogato je vlaknima, što povoljno utiče na probavni sistem. Takođe, obiluje vitaminima C, A, E, K, kao i B kompleksom, magnezijumom, gvožđem, fosforom, kalcijumom, kalijumom, natrijumom i selenom. Zelje je bogato i antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa.

Priprema

  • Sitno isjeckajte crni, mladi i bijeli luk. Dinstajte ih na ulju oko 3-4 minuta.
  • Krompir ogulite i narendajte. Dodajte ga luku i miješajte još minut.
  • Dodajte vodu, so i crni biber. Kuhajte 20 minuta.
  • U međuvremenu, očistite listove zelja i isjecite ih na tanke trakice.
  • Nakon što je supa kuhala 20 minuta, dodajte isjeckano zelje i rezance.
  • Kuhajte još 6-7 minuta.
  • U posudi umutite žumance sa jogurtom, pa dodajte 3-4 kuglice vruće supe, stalno miješajući. Vratite ovu smjesu u supu i dobro promiješajte.

Uživajte u svojoj ukusnoj čorbi!

(Vijesti.ba)

Izdvajamo