12.05.2025 / 09:32 Galerije - Bezvremenska jela

Sedmica turske kuhinje: Autentični okusi iz svih 81 provincije Turske

Sedmica turske kuhinje, godišnja manifestacija posvećena bogatoj kulinarskoj tradiciji Republike Turske, vraća se po četvrti put i bit će održana od 21. do 27. maja. 

Cilj manifestacije je promocija održivih, zdravih i tradicionalnih metoda pripreme hrane. Ovogodišnja tema, „Klasična jela turske kuhinje“, stavlja u fokus bezvremenske recepte koji čine samu srž turske gastronomije.

Sedmica turske kuhinje svake godine obilježava se nizom događaja i kampanja na društvenim mrežama koje organizuju predstavnici Republike Turske u zemlji i inostranstvu.

Cilj ove inicijative je istaknuti bogato kulinarsko naslijeđe Turske, oblikovano hiljadama godina kulturne razmjene, održivih praksi i duboko ukorijenjenih gastronomskih tradicija. I dok se svake godine fokus stavlja na drugačiju temu kako bi se prikazala raznolikost turske kuhinje, ovogodišnja tema odaje počast klasičnim jelima – temelju turske gastronomije – kroz različite događaje prožete toplinom tradicionalnog turskog gostoprimstva.

Bogati kulinarski pejzaž Turske duboko je ukorijenjen u plodnoj geografiji zemlje i stoljetnim tradicijama, čineći je pravim gastronomskim rajem. Klasična domaća jela, pripremljena s ljubavlju prema bezvremenskim receptima koji se prenose s generacije na generaciju, nalaze se u samom središtu ove raznolike kuhinje.

Ovi osnovni specijaliteti, napravljeni od lokalnih, sezonskih sastojaka i promišljenih, ali jednostavnih tehnika, odražavaju suštinu turske kulinarske baštine. Njihova priprema njeguje tradicionalne vrijednosti turske kuhinje – zdravu ishranu, održivost i kuhanje bez otpada – i prenosi ih u savremeni kontekst. Istovremeno, ova jela simbolizuju trajne vrijednosti Anadolije: gostoprimstvo, zajedništvo i slogu. Uostalom, oni su temelj toplih, gostoljubivih turskih stolova koji okupljaju porodice, prijatelje i goste.

Jelovnik ovogodišnje Sedmice turske kuhinje donosi kultna jela koja su kroz stoljeća zadržala svoju vrijednost i popularnost. Pod temom „Klasična jela turske kuhinje“, bit će predstavljena brojna tradicionalna jela, uključujući baršunastu čorbu od leće i aromatičnu Tarhana čorbu, İmambayıldı (patlidžan punjen lukom i paradajzom), Mantı (turske knedle) i Börek – slana peciva punjena raznovrsnim sastojcima, od krompira i sira do začinskog bilja i mljevenog mesa. Ukusne kombinacije poput Karnıyarık (patlidžan punjen mljevenim mesom) sa rižom i Cacıkom (hladni jogurt s krastavcima), Kuru fasulye (gulaš od bijelog graha) uz rižu i ukiseljeno povrće, te miješana dolma (punjeno povrće) s jogurtom, ponudit će zdravo i autentično putovanje kroz srce turske domaće kuhinje.

Osvježavajuće salate poput Bostane i Çobana te raznovrsni Hoşaf – voćni kompoti, dodatno će obogatiti kulinarsko iskustvo. Za slatki završetak, tu su omiljeni turski deserti: Tavukgöğsü (puding od pilećih prsa), Kazandibi (karamelizirani mliječni puding) i nezaobilazna baklava.

Sedmica turske kuhinje ujedno je i svojevrsna izložba bogate regionalne raznolikosti ove zemlje. Svaka od 81 turske provincije predstavit će vlastitu interpretaciju tradicionalnih recepata, oblikovanih lokalnim sastojcima, klimom i stoljećima kulturne razmjene. Od jela na bazi maslinovog ulja s egejske obale, preko smjelih i začinjenih specijaliteta jugoistočne Turske, pa sve do kuhinje bogate morskim plodovima s crnomorske obale – ova sedmica nudi pravo kulinarsko putovanje kroz raznolike regije.

Kroz brojne regionalne događaje, posjetitelji će imati priliku okusiti lokalne klasike i doživjeti autentične okuse koji pričaju priče o svakodnevnom životu, kulturi i naslijeđu svake turske regije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo