21.05.2025 / 23:10 Zanimljivosti - Pripaziti

Uzgajate jagode kod kuće? Ova greška može uništiti okus plodova

Uzgajate jagode kod kuće? Ova greška može uništiti okus plodova
Foto: Arhiv
Sezona jagoda donosi radost mnogima – ovo voće je omiljeno zbog svog slatkog, osvježavajućeg ukusa i svestranosti u pripremi jela i poslastica. 

Iako se prirodna slatkoća jagoda razvija kako plod sazrijeva, postoje načini kako dodatno poboljšati njihov okus, bez obzira na vremenske uslove.

Sunčeva svjetlost ima veliki utjecaj na nivo šećera u jagodama – što više sunca, to su plodovi slađi. Idealni uslovi za uzgoj uključuju tople, sunčane dane i svježe noći.

Međutim, prevelika toplina može dovesti do gorkog ukusa, a visoka vlažnost do vodenastih i manje aromatičnih plodova.

Za one koji uzgajaju jagode kod kuće, stručnjaci savjetuju redovno prihranjivanje biljaka kako bi se poboljšala kvaliteta i ukus plodova.

Ključni sastojak koji treba tražiti u đubrivima je kalij – mineral koji direktno doprinosi razvoju slatkoće. Đubriva za paradajz, koja su bogata kalijem, pokazala su se kao posebno učinkovita i za jagode.

Stručnjaci preporučuju da se tokom sezone rasta jagode zalijevaju tekućim đubrivom bogatim kalijem jednom sedmično ili svake dvije sedmice.

Ova praksa pomaže biljkama da razviju zdravije plodove s bogatijim, slađim okusom.

Osim prihrane, važno je osigurati i odgovarajuće uslove za rast: dobro drenirano tlo, redovno zalijevanje bez natapanja korijena i dovoljno sunčeve svjetlosti.

Uz malo pažnje i pravilan pristup, domaće jagode mogu biti jednako, ako ne i više, ukusne od onih iz prodavnice.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo