Punjene paprike su jedno od onih jela koje, osim što mame mirisima i okusima, nose i snažnu emotivnu vrijednost.
U mnogim domaćinstvima širom regije, ovo jelo nije samo ručak – ono je podsjetnik na djetinjstvo, porodične nedjelje i recepte koji se prenose s koljena na koljeno.
Njihova jednostavna priprema i bogat okus čine ih nezaobilaznim klasikom domaće kuhinje.
Sočno meso obogaćeno začinima, rižom i povrćem, pažljivo napunjeno u babure i kuhano u gustome umaku od paradajza – punjene paprike su jelo koje svi vole.
Često se kaže da su "najbolje drugi dan", kada svi okusi imaju vremena prožeti se i razviti u punom intenzitetu.
Recept za domaće punjene paprike (8–10 komada)
Sastojci
8–10 srednjih paprika babura
500 g mljevenog mesa (junetina ili mješavina)
100–150 g riže okruglog zrna
1 velika glavica luka, sitno sjeckana
2–3 režnja bijelog luka, sitno sjeckana
1 veća mrkva, naribana
1 jaje (po želji)
1 kašika slatke mljevene crvene paprike
So i biber po ukusu
Malo ulja
700 ml – 1 l pasiranog paradajza
Goveđi ili povrtni temeljac (ili voda) po potrebi
Svježi peršun za posipanje
Priprema
Operite paprike, odrežite im vrhove s peteljkom i sačuvajte ih za kasnije. Izvadite sjemenke i bijele membrane. Lagano posolite unutrašnjost svake paprike.
Na malo ulja pirjajte sitno sjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte naribanu mrkvu i pirjajte još nekoliko minuta. Umiješajte mljeveno meso, miješajući dok ne promijeni boju.
Dodajte opranu rižu, sjeckani bijeli luk, mljevenu papriku, so i biber. Sve dobro promiješajte.
Ako koristite jaje, dodajte ga kada se smjesa malo ohladi. Po želji, rižu prethodno kratko prokuhajte kako biste bili sigurni da će biti dobro kuhana.
Napunite paprike pripremljenim punjenjem, ostavljajući oko 1 cm prostora pri vrhu (riža će nabubriti). Poklopite paprike sačuvanim vrhovima.
U široj posudi zagrijte malo ulja i kratko zapecite paprike sa svih strana za dodatnu aromu. Ovaj korak nije nužan, ali daje bogatiji okus. Izvadite paprike i stavite ih sa strane.
U istoj posudi ulijte pasirani paradajz. Po potrebi je razrijedite temeljcem ili vodom, te začinite po ukusu. Složite paprike u posudu uspravno.
Tekućina treba dosezati barem do dvije trećine visine paprika. Ako vam je ostalo punjenja, oblikujte male kuglice i dodajte ih u umak.
Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 60–90 minuta, dok paprike ne omekšaju i riža ne bude potpuno kuhana. Povremeno protresite posudu kako bi se sve ravnomjerno skuhao.
(Vijesti.ba)