24.05.2025 / 23:21 Zanimljivosti - Italijanski desert

Kad se vanilija istopi u espressu – rađa se affogato

Kad se vanilija istopi u espressu – rađa se affogato
Foto: Pexels

Postoje trenuci u gastronomiji kada se suprotnosti ne poništavaju, već uzdižu jedna drugu.

Tako nastaje affogato: desertna elegancija u svom najjednostavnijem obliku. Kugla sladoleda od vanilije, mirisna i kremasta, pod naletom svježe pripremljenog espressa počinje da se topi, stvarajući čaroliju između toplog i hladnog, gorkog i slatkog. U tom sudaru tekstura i aroma, affogato nudi trenutak čiste radosti.

U italijanskim kafeterijama, poslužuje se bez žurbe – kao gesta gostoprimstva i ritual poslijepodnevnog predaha. U modernim restoranima širom svijeta, reinterpretira se s dodatkom likera, bademovog mlijeka ili aromatičnih zrna kakaa, ali srž ostaje ista: to je desert koji ne traži mnogo, a pruža raskoš.

Možda zato i jeste toliko voljen, jer u jednoj čaši nosi jednostavnost Italije i luksuz trenutka.

Kako napraviti domaći sladoled od vanilije?

Sastojci:

500 ml punomasnog mlijeka
250 ml slatkog vrhnja
6 žumanaca
150 g šećera
1 mahuna vanilije (ili 1 kašikica ekstrakta vanilije)

Priprema:

U loncu zagrijte mlijeko, vrhnje i zrna iz otvorene mahune vanilije. Nemojte pustiti da prokuha – samo da postane jako toplo.

U posebnoj posudi umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu svijetli i pjenasti. Polako ulijte toplo mlijeko u smjesu jaja, stalno miješajući. Vratite sve u lonac i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne (ne smije prokuhati).

Procijedite kremu, ohladite, pa stavite u aparat za sladoled ili zamrznite i svakih 30 minuta dobro promiješajte (3–4 puta) dok se ne formira glatka tekstura.

Finalni korak: sastavljanje affogata

Sastojci (za 1 porciju):

1 kugla domaćeg sladoleda od vanilije
1 svježe pripremljeni espresso (30 ml)
Po želji: malo ribane tamne čokolade, liker od badema (amaretto) ili lješnjaka (Frangelico)

Priprema:

Kuglu sladoleda stavite u staklenu čašu.
Pripremite espresso. Mora biti vruć i svježe mljeven, jak ali ne gorak.
Prelijte espresso direktno preko sladoleda.
Po želji, dodajte tanak sloj naribane čokolade ili par kapi likera.
Napravljen kod kuće, s pažnjom i strpljenjem, ima okus kao poslijepodne u Rimu – neplanirano, jednostavno i savršeno!

(Vijesti.ba)

Izdvajamo