05.06.2025 / 21:00 Zanimljivosti - Nek zamiriše

Neizostavni desert pred Bajram, a ovaj recept svi traže

Neizostavni desert pred Bajram, a ovaj recept svi traže
Foto: Arhiv

Dan uoči bajrama, muslimanke pripremaju razne tradicionalne desrte kako bi njihova bajramska trpeza bila što bogatija.

Kadaif je jedna od njadražih bajramskih slastica.

Ovo tradicionalno jelo priprema se u najsvečanijim prilikama, a danas je vrlo popularan i u svjetskim okvirima zbog popularne Dubai čokolade.

Ovaj recept, koji svi traže, veoma je jednostavan, koristi se nekoliko jednostavnih i uglavnom lako dostupnih sastojaka, a priprema ne uključuje nikakve zahtjevne postupke.

Sastojci

500 g sirovog kadaifa
200 g putera
100 g oraha u jezgri i grožđica
500 g šećera (za agdu, sa 1 litrom vode)
vanilin šećer
limun

Priprema

Sirov kadaif se slaže u puterom namazanu tepsiju. Između dva sloga sirovog kadaifa staviti orahe, grožđice i tanke kriške putera. Tako pripremljen kadaif staviti u rernu i peći na 160 stepeni.

Za to vrijeme pripremiti preljev – agdu: 500 g šećera staviti u jednu litru vode i kuhati. Pri vrenju kašikom skinuti pjenu, te pustiti da vrije dok se ne dobije srednje gusta agda kojoj treba dodati sok od limuna ili kriske, i vanilin šećer.

Mlak kadaif lagano preliti mlakom agdom.

Napomena: Niti kadaif, niti agda ne smiju biti vrući. Ohlađen kadaif se reže na kocke.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo