06.06.2025 / 11:50 Zanimljivosti - Recept s potpisom Orijenta

Dubai baklava: Bajramska poslastica na moderan način

Dubai baklava: Bajramska poslastica na moderan način
Foto: X
Tradicionalna baklava već decenijama krasi svečane trpeze širom Balkana i Bliskog istoka, a naročito tokom Bajrama.

Međutim, ako ove godine želite unijeti dašak luksuza i isprobati nešto novo, predstavljamo vam Dubai baklavu – savremenu verziju omiljenog deserta, obogaćenu pistacijama i bijelom čokoladom, piše Žene.ba.

Ova kombinacija donosi sklad između bogatog orijentalnog ukusa i moderne slatkoće, savršena za one koji žele spoj tradicije i inovacije. Hrskave kore, aromatični puter, intenzivne pistacije i svilenkasta bijela čokolada stvaraju desert koji je jednako lijep za oko koliko i ukusan za nepce.

Sastojci

500 g tankih kora za baklavu
250 g neslanog putera
300 g oljuštenih, neslanih pistacija (sitno sjeckanih)
150 g bijele čokolade (krupnije narendane ili usitnjene)
100 ml vrhnja za kuhanje (za kremu)

Za sirup

300 g šećera
200 ml vode
1 kriška limuna

Priprema

Prvo pripremite sirup – u šerpi pomiješajte šećer, vodu i krišku limuna, pa kuhajte 10–15 minuta dok se blago ne zgusne. Ostavite da se ohladi.
Puter otopite i njime premažite svaki sloj kore. Na svaku treću koru pospite mješavinu pistacija i bijele čokolade. Ponavljajte dok ne potrošite sav materijal.
Nakon što složite sve kore, baklavu pažljivo izrežite na rombove ili kvadrate.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 170°C oko 35–40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
Dok je baklava još vruća, prelijte je hladnim sirupom. Ostavite da se potpuno ohladi i upije sirup.
Po želji, dodatno pospite pistacijama ili bijelom čokoladom prije serviranja.

Desert za posebne prilike

Dubai baklava je više od slatkiša – to je doživljaj. Savršena za bajramsku trpezu, ali i za sve druge posebne prilike kada želite da impresionirate – kako ukusom, tako i prezentacijom.

Ako volite tradicionalne okuse, ali ne bježite od modernih dodataka, ovaj recept je idealan spoj dva svijeta.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo