Idealno jelo za svečane prilike poput Bajrama, koje spaja sočnost, začinjenu aromu i hrskavu teksturu.
Sastojci
Priprema
1. Na zagrijanom ulju prodinstajte oba luka dok ne postanu staklasti. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne porumeni. Začinite paprikom, kimom, solju i paprom. Ostavite da se malo ohladi.
2. U zdjeli umutite jaje s jogurtom i uljem. U tepsiju stavite prvu koru, premažite mješavinom jaja i jogurta, zatim stavite drugu koru i ponovite postupak.
3. Na treću koru ravnomjerno rasporedite mesnu smjesu, zatim prekrijte s još dvije kore, svaku premazujući smjesom jaja i jogurta. Narežite börek na komade i pospite susamom.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 35-40 minuta, dok ne postane zlatno-smeđ i hrskav.
Mesni börek simbolizuje bajramsku gozbu u turskim porodicama – topli, bogati okusi koji okupljaju ljude za stolom i slave zajedništvo. Susam daje dodatnu notu hrskavosti i aromatičnosti koja se savršeno slaže s mesnom smjesmom.
Poslužite uz osvježavajuću jogurt salatu s krastavcima (cacık) i toplu tursku kafu za pravi bajramski doživljaj.
Savršen je izbor za vaš bajramski stol. Uživajte!
(Vijesti.ba)