12.06.2025 / 22:19 Zanimljivosti - Ako niste znali

Ovo je jedan od boljih recepata za pečenje bifteka

Ovo je jedan od boljih recepata za pečenje bifteka
Foto: Arhiv / Ilustracija

Pečenje bifteka često zna biti stresno zbog toga što prekratko vrijeme i ostaje sirov, predugo i postaje žilav.

Iako izgleda kao stvar iskustva, stručnjaci sada kažu da postoji jednostavan naučni način kako da svaki put dobijete savršeno pečeno meso.

Profesor Rob Appleby, fizičar i kuhar sa Univerziteta u Manchesteru, pojašnjava da najvažnija stvar nije težina bifteka, već njegova debljina.

Deblji komadi mesa zahtijevaju znatno više vremena da toplota stigne do sredine. Dakle, ako je biftek duplo deblji, neće mu trebati duplo, nego četiri puta više vremena da se ispeče kako treba.

Ova spoznaja mijenja jedno od najčešćih pogrešnih uvjerenja, posebno kada je riječ o roštiljanju da veći komad mesa treba samo malo više vremena.

Umjesto da se oslanjate na procjene, jednostavno izmjerite debljinu bifteka i prilagodite vrijeme pečenja.

Još jedan savjet stručnjaka: koristite kuhinjski termometar kako biste znali kada je meso dostiglo idealnu temperaturu iznutra.

Tako ćete izbjeći da spoljašnji sloj izgori, a sredina ostane sirova, a to je greška koju mnogi prave, naročito na roštilju.

Dakle, uz malo znanja i pravu opremu, svako može ispeći biftek kao profesionalac.

Nije potrebna diploma iz fizike, samo pažnja na debljinu i strpljenje i vaš biftek će biti mekan, sočan i savršeno pečen.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo