Ovaj desert odlikuje jednostavnost, a osvježavajuća kiselost limuna savršeno razbija ljetnu vrućinu.
Sastojci koji su vam potrebni:
500 ml vode
200 g šećera
150 ml limunovog soka
Korica od 2 nešpricana limuna
Manji omjer soli
Priprema:
U posudu ulijte vodu i dodajte šećer. Zagrijavajte na srednjoj temperaturi dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte limunovu koricu i sasvim malo soli te kuhajte još nekoliko minuta kako bi se okusi povezali. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Nakon hlađenja dodajte limunov sok. Smjesu ulijte u posudu prikladnu za zamrzavanje ili u aparat za sladoled.
Ako nemate aparat, povremeno promiješajte tokom zamrzavanja kako biste postigli glatku teksturu.
Sorbet je spreman kada postane čvrst, ali još uvijek mekan — prava ljetna osvježavajuća poslastica.
(Vijesti.ba)