17.06.2025 / 21:00 Zanimljivosti - Struka upozorava

Krompir i luk vam probadaju duplo brže zbog jedne navike

Krompir i luk vam probadaju duplo brže zbog jedne navike
Foto: Shutterstock

Iako su krompir i luk nezaobilazne namirnice u gotovo svakoj kuhinji i često se koriste zajedno u receptima, stručnjaci upozoravaju da ih nikako ne biste trebali skladištiti jedno pored drugog.

Ova uobičajena navika može značajno skratiti njihov rok trajanja i dovesti do bržeg kvarenja.

Stephen Jones, kuhar i osnivač bloga The Reluctant Gourmet, objašnjava da iako obje namirnice preferiraju tamna, suha i hladna mjesta, zajedničko skladištenje stvara nepovoljne uslove koji pospješuju truljenje. "Mnogi ljudi iz navike čuvaju luk i krompir zajedno, ali ta praksa može uzrokovati prerano kvarenje", ističe Jones.

Glavni razlog zašto ove dvije namirnice ne bi trebale biti pohranjene zajedno jeste etilen – prirodni gas koji određene namirnice ispuštaju kako bi ubrzale sazrijevanje. Iako luk ne proizvodi velike količine etilena poput voća (npr. banana), količina koju ispušta dovoljna je da ubrza klijanje i kvarenje krompira.

Pored toga, i luk i krompir tokom stajanja otpuštaju vlagu, a kada su smješteni zajedno, stvaraju vlažno okruženje koje pogoduje razvoju plijesni i truleži. Time se ne samo smanjuje iskoristivost ovih namirnica, već se i povećava količina hrane koja završava u otpadu.

Stručnjaci savjetuju da se krompir i luk čuvaju odvojeno, idealno na tamnim i prozračnim mjestima, kako bi se produžio njihov vijek trajanja i smanjio nepotreban trošak. Ova jednostavna promjena u organizaciji vaše kuhinje može vam dugoročno uštedjeti novac i očuvati svježinu namirnica.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo