Ipak, tokom ljeta često se suočava s opasnom gljivičnom bolešću – plamenjačom, koja može uništiti kompletan urod za samo nekoliko dana.
Ova bolest se najčešće javlja u periodu od juna do avgusta, naročito kada su dani topli, a vlažnost visoka.
Prvi znaci problema uključuju tamne, ulegnute mrlje na plodovima, koje brzo prelaze na lišće i stabljiku. Biljka počinje venuti, a ako se ne reaguje na vrijeme – gubi se cijela sezona.
Prevencija je ključ
Jedna od najefikasnijih preventivnih mjera je korištenje prirodnog malča. Prema savjetima stručnjaka, sloj slame, pokošene trave ili drvenih strugotina oko biljke pomaže u očuvanju vlage u tlu, smanjenju temperature korijena i sprječavanju da kapljice vode raznesu uzročnike bolesti po listovima.
Idealna debljina sloja malča je oko 2–3 centimetra, a osim što štiti biljku, malč pomaže i u borbi protiv korova koji troše hranjive tvari iz tla.
Pravilno razmještanje biljaka
Još jedan važan faktor zaštite jeste razmak između biljaka. Ako se listovi dodiruju, to stvara mikroklimu s visokom vlagom – savršene uslove za razvoj bolesti.
Ostavite dovoljno prostora između biljaka kako bi zrak mogao cirkulisati i sušiti vlagu s površine lišća.
Također, izbjegavajte zalijevanje po lišću – usmjerite vodu direktno na tlo, kako biste spriječili širenje gljivica kapljicama.
Ulaganje malo pažnje u organizaciju bašte i preventivne mjere može učiniti veliku razliku. Na taj način paradajz može ostati zdrav i plodonosan kroz cijelu sezonu.
(Vijesti.ba)