25.06.2025 / 10:44 Zanimljivosti - Nova studija

Šta se stvarno događa kad ogrebete teflonsku tavu?

Šta se stvarno događa kad ogrebete teflonsku tavu?
Foto: Ilustracija
U današnje vrijeme tave s neljepljivim premazom nezaobilazan su dio skoro svake kuhinje. Njihova praktičnost i lakoća čišćenja učinile su ih veoma popularnim, ali nova istraživanja otkrivaju tamnu stranu ovog omiljenog kuhinjskog posuđa.

Naučnici su otkrili da čak i jedna ogrebotina na površini neljepljive tave može izazvati ispuštanje štetnih mikroplastičnih čestica koje mogu završiti u hrani.

Ovo saznanje izaziva zabrinutost zbog mogućih ozbiljnih posljedica po ljudsko zdravlje i sigurnost ishrane, te otvara važna pitanja o pravilnoj upotrebi i izboru kuhinjskog posuđa.

Godine 2022., Globalni centar za sanaciju životne sredine objavio je rezultate istraživanja koje je ispitivalo kako posuđe s neljepljivim slojem može kontaminirati hranu. Posebno su se fokusirali na tave obložene teflonom, koje su veoma popularne jer sprečavaju lijepljenje hrane i lako se peru.

Međutim, navodi se da takve tave sadrže per- i polifluoroalkilne supstance (PFAS), poznate i kao "vječne hemikalije", koje su štetne po zdravlje. Te supstance se zadržavaju u životnoj sredini, a s vremenom ih svi ljudi mogu imati u svom tijelu.

Šta kaže istraživanje o teflonskim tavama?

Istraživanje je koristilo specijalnu tehnologiju koja može brojati izuzetno sitne plastične čestice koje se oslobađaju s izgrebanih ili oštećenih neljepljivih tava. Otkriveno je da čak i jedna ogrebotina može ispustiti najmanje 9.000 mikroplastičnih čestica u hranu. Ako je tava više oštećena ili ima dublje pukotine, taj broj može dostići i do 2.300.000.

„Karakterizacija mikroplastike još uvijek je izazovna, a još veći izazov predstavlja nanoplastika“, naveli su istraživači. „Mogući izvor tih čestica je izgrebana površina neljepljive tave koja je uglavnom premazana teflonom.“

Nanoplastika je povezana s rakom, urođenim manama i problemima sa plodnošću. Te čestice su manje od mikroplastike, a pronađene su čak i u flaširanoj vodi, prema istraživanju Univerziteta Columbia.

Opasnost kod nanoplastike leži u tome što su čestice toliko sitne da mogu prodrijeti direktno u krvne ćelije i mozak.

Šta uraditi?

Izloženost PFAS-ima povezuje se s ozbiljnim zdravstvenim problemima kao što su bolesti jetre, bubrega, visok krvni pritisak i neke vrste raka. Kako bi se smanjila izloženost, naučnici savjetuju pažljivo rukovanje posuđem s neljepljivim slojem: izbjegavati metalni pribor koji može oštetiti površinu, ne pregrijavati tavu i baciti je čim se premaz počne ljuštiti.

Takođe se preporučuje zamjena posuđa koje sadrži PFAS supstance alternativama koje ih ne sadrže – poput keramičkog, posuđa od nerđajućeg čelika ili livenog gvožđa.

Naučnici ističu da se tokom kuvanja iz neljepljivih tava može osloboditi mikroplastika, a još opasnija – nanoplastika. Većina tih čestica ostaje zalijepljena za tavu, ali se mogu zalijepiti i za kuhinjski pribor.

„Ovo nas upozorava da moramo biti oprezni prilikom izbora i korištenja kuhinjskog posuđa kako bismo izbjegli moguće zagađenje hrane“, naveli su.

„Preporučuju se dodatna istraživanja kako bi se tačno utvrdili rizici povezani s teflonskom mikroplastikom.“

(Vijesti.ba)

Izdvajamo