Špinat je jedan od najbrže rastućih i najzdravijih lisnatih plodova koje možete uzgajati i na balkonu.
U idealnim uslovima, prva berba može biti spremna već za 4 do 6 sedmica od sjetve. Osim što je bogat vitaminima A, C i željezom, špinat je i odličan saveznik u očuvanju vašeg zdravlja.
Kako uzgajati špinat na balkonu?
Uzgoj špinata nije zahtjevan, ali zahtijeva pažnju i redovnu njegu. Najbolje uspijeva na dobro dreniranim, bogatim i vlažnim supstratima. Sjeme se sije plitko, otprilike 1 do 2 cm dubine, u posude ili žardinjere koje imaju dobru drenažu. Špinat voli umjerenu temperaturu, idealno od 10 do 20 °C, pa je savršen izbor za ljetnu ili jesenju sadnju na balkonu.
Za pravilan rast i kvalitetne listove važno je redovno zalijevati, ali izbjegavati prekomjernu vlagu koja može dovesti do truljenja korijena. Također, svakih 2 do 3 sedmice preporučuje se lagano prihranjivanje organskim đubrivom ili tečnim mineralnim đubrivima prilagođenim lisnatom povrću.
Berba se vrši postepenim rezanjem mladih listova, što potiče dalji rast i duži period berbe. Osim što je ukusan i hranjiv dodatak obrocima, špinat je i izvor antioksidansa koji pomažu u borbi protiv upala i jačanju imunološkog sistema.
Zašto odabrati špinat?
Uzgoj špinata na balkonu odličan je način da sebi obezbijedite svježe, organske i hranjive namirnice dostupne u svakom trenutku.
Zahvaljujući brzom rastu i jednostavnosti uzgoja, špinat može postati nezaobilazan dio vaše zdrave ishrane.
(Vijesti.ba)