Uz bogatstvo vlaknima, vitaminima i mineralima, patlidžan je izvrstan dodatak svakodnevnoj ili nedeljnoj ishrani, a može da ima pozitivne učinke na brojne aspekte zdravlja.
Pomaže u snižavanju holesterola
Jedna od najvećih prednosti patlidžana jest njegova sposobnost snižavanja nivoa lošeg holesterola (LDL) u krvi. Patlidžan sadrži vlakna, posebno rastvorljiva vlakna, koja pomažu u smanjenju apsorpcije holesterola u probavnom sistemu.
Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija patlidžana može da pomogne u snižavanju ukupnog nivoa holesterola, što je korisno za zdravlje srca i krvnih sudova.
Bogat je antioksidansima
Patlidžan je izvrstan izvor antioksidansa, posebno nasunina – jednoga od najmoćnijih antioksidansa koji se nalazi u njegovoj ljubičastoj koži. Nasunin je poznat po svojim zaštitnim svojstvima koja smanjuju oksidacijski stres u tijelu, štiteći ćelije od oštećenja koje mogu uzrokovati hronične bolesti poput raka, bolesti srca i neurodegenerativnih bolesti.
Redovno konzumiranje patlidžana može da pomogne u održavanju zdravlja ćelija i smanjenju upala.
Pomaže u kontroli težine
Zbog visokog sadržaja vlakana i niskog kalorijskog sadržaja patlidžan je izvrstan izbor za sve koji žele da kontrolišu svoju telesnu težinu. Vlakna povećavaju osjećaj sitosti, što može da smanji unos hrane i pomogne u kontroli porcija.
Patlidžan takođe sadrži vodu koja doprinosi hidrataciji i dodatno povećava osjećaj sitosti. Uz to patlidžan je vrlo niskokaloričan, što ga čini idealnim povrćem za sve koji prate unos kalorija.
Podržava zdravlje probavnoga sistema
Patlidžan je bogat vlaknima, što je ključno za zdravlje probavnoga sistema. Vlakna pomažu u održavanju redovne probave i sprečavaju zatvor. Takođe, poboljšavaju rad crijeva i podstiču rast korisnih bakterija u crijevima.
Ovo su ključne namirnice za poboljšanje zdravlja crijeva
Zdravlje probavnoga sistema ključno je za opšte zdravlje jer probavni problemi mogu negativno da utiču na apsorpciju hranjivih materija i izazovu mnoge druge zdravstvene probleme.
Podržava zdravlje srca
Zbog visokog sadržaja kalijuma i vlakana patlidžan može da ima pozitivan učinak na zdravlje srca. Kalijum pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u tijelu, smanjuje krvni pritisak i podržava pravilnu funkciju srca. Korišćenje patlidžana kao redovnog dijela ishrane može da pomogne u smanjenju rizika od hipertenzije i bolesti srca.
Podstiče u uklanjanju viška tečnosti
Patlidžan je prirodni diuretik, što znači da pomaže u uklanjanju viška tečnosti iz tijela, čime doprinosi procesu detoksifikacije. Osim toga podstiče izlučivanje toksina iz organizma, što može da pomogne u očuvanju zdravlja bubrega i jetre.
Redovna konzumacija patlidžana može da doprinese zdravlju jetre i poboljšanju funkcije probavnoga sistema.
(Vijesti.ba)