Visok krvni pritisak, poznat i kao "tihi ubica", često prolazi bez simptoma, ali može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su srčani i moždani udar, bolesti bubrega ili problemi sa vidom. Upravo zato je važno na vrijeme djelovati – a rješenje može biti jednostavnije nego što mislimo.
Prema profesoru Timu Spektoru sa King’s Collegea u Londonu, važno je da u ishrani povećamo unos vlakana i kalijuma. On ističe da dodatnih pet grama vlakana dnevno može sniziti pritisak čak dvostruko više nego samo smanjenje unosa soli, prenosi Živim.hr.
Pasulj – saveznik zdravog pritiska
Iako se zna da previše soli pogoršava hipertenziju, naučnici sada sve više ukazuju na pozitivan uticaj pasulja, posebno tamnijih sorti kao što su crveni i crni grah. Istraživači sa Univerziteta Manitoba u Kanadi otkrili su da konzumacija crvenog pasulja može sniziti krvni pritisak u roku od samo dva sata, dok isti efekat nije primijećen kod, recimo, pirinča.
Nutricionisti naglašavaju da su tamne sorte pasulja posebno korisne za zdravlje krvnih sudova i održavanje normalnog pritiska. Dobra vijest je i da ne morate kuhati običan pasulj – i onaj iz konzerve ima isti efekat.
Nutricionistkinja dr Linia Patel savjetuje:
"Konzervirani pasulj ima iste koristi kao i suhi, a štedi vrijeme jer ga ne morate natapati preko noći. Ako ste u žurbi, otvorite konzervu – važno je samo da ga redovno jedete."
Dakle, ako tražite brz, jednostavan i prirodan način da poboljšate zdravlje srca i krvnih sudova, grah bi mogao biti idealan izbor – i ukusno rješenje koje djeluje već nakon jednog obroka.
(Vijesti.ba)