07.07.2025 / 12:38 Zanimljivosti - Pripremite drugačiju večeru

Ručak koji se pamti: Rolane lazanje pune domaćeg okusa

Ručak koji se pamti: Rolane lazanje pune domaćeg okusa
Foto: Ilustracija
Zaboravite na klasične slojevite lazanje – novi favorit stiže u obliku malih rolica, punjenih sočnom teletinom, povrćem i začinima.

Elegantne, praktične za posluživanje i jednako ukusne tople ili hladne, ove rolice su pravi gurmanski izbor za porodični ručak ili večeru.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 8 listova lazanja (kuhanih al dente)
  • 300 g mljevene teletine
  • 1 mrkva (naribana)
  • 1 glavica luka (sitno nasjeckana)
  • 1 tikvica (naribana)
  • Maslinovo ulje, so, biber, origano
  • Parmezan ili mozzarella za posipanje
  • Nekoliko kašika umaka od paradajza za podlogu

Priprema u 2 jednostavna koraka:

1. Na maslinovom ulju pirjajte luk, zatim dodajte teletinu, mrkvu i tikvicu. Začinite i pirjajte dok smjesa ne omekša i lagano se karamelizira. Kuhane listove lazanja premažite smjesom i pažljivo zarolajte.

2. Na dno vatrostalne posude stavite sloj paradajz-umaka, posložite rolice, pospite sirom i zapecite u rerni na 200 °C oko 20 minuta, dok sir ne poprimi zlatnu boju, a jelo zamiriše.

Ove rolice idealne su kad želite nešto domaće i brzo. Prijatno!

(Vijesti.ba)

Izdvajamo