09.07.2025 / 13:15 Zanimljivosti - Ukusan recept

Zapečene tikvice sa sirom: Brz i ukusan ljetnji ručak bez mesa

Zapečene tikvice sa sirom: Brz i ukusan ljetnji ručak bez mesa

Zapečene tikvice su lagano jelo bez mesa koje možete poslužiti toplo ili hladno, uz sezonsku salatu.

Ovaj recept za zapečene tikvice, koji prenosimo sa Zadovoljna.hr, jednostavan je za pripremu i odličan za ljetne dane. Možete ga pripremiti unaprijed i čuvati u frižideru za obroke tokom sedmice. Obavezno probajte!

Zapečene tikvice sa sirom

Sastojci:

3 tikvice

3 jaja

3 čehna bijelog luka

200 g rendanog čedar ili gauda sira

100 ml milerama

30 g rendanog parmezana

2 kašike putera

1 kašičica sušenog bosiljka

so i biber po ukusu

svježi peršun za dekoraciju

Priprema:

Zagrijte rernu na 180°C.

Operite tikvice, osušite ih i isijecite na kolutiće debljine oko 0,5 cm.

Podmažite pravougaoni pleh puterom i poređajte kolutiće tikvica.

Pospite polovinom rendanog čedar ili gauda sira.

U činiji umutite jaja, dodajte parmezan, mileram, so, biber, sušeni bosiljak i sitno nasjeckani bijeli luk.

Prelijte ovu smjesu preko tikvica i sira u plehu.

Pecite u rerni oko 25 minuta.

Izvadite pleh, pospite preostalim sirom i vratite u rernu na još 5–10 minuta dok se sir ne rastopi i zapeče, a tikvice ne omekšaju.

Po želji, pospite svježim peršunom i poslužite uz sezonsku salatu. Prijatno!

(Vijesti.ba)

Izdvajamo